Türkiye’nin önde gelen patates üretim merkezlerinden biri olan Sivas’ta tohumluk patates ekimi başladı. İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sinan Berk ile teknik ekip eşliğinde ekim yapılan alanlarda incelemelerde bulundu.
İnceleme sonrası açıklamalarda bulunan İl Müdürü Yıldız, Sivas’ın toprak yapısının patates hastalıkları ve zararlılar açısından temiz olduğunu belirtti. Bu özelliğin, özellikle tohumluk patates üretiminde Sivas’ı cazip bir merkez haline getirdiğini vurgulayan Yıldız, üretimin her yıl artarak devam ettiğini söyledi.
Yıldız, Sivas’ta 1.300 metreyi aşan rakımın patatese yüksek kuru madde oranı kazandırdığını, bu durumun da ürünün hem depolama süresini uzattığını hem de kalite ve lezzetini artırdığını dile getirdi. Yıldız, “Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı sayesinde Sivas patatesi kalite açısından öne çıkıyor. Bu özellik, Türkiye genelinde tercih edilen bir ürün olmasına katkı sağlıyor” dedi.
Patatesin sanayilik ve yemeklik olarak yaygın kullanıldığını hatırlatan Yıldız, kaliteli üretim için sağlıklı tohumluk kullanımının önemine dikkat çekti. Yıldız, “Verim açısından en belirleyici unsur tohumluktur. Seçilen çeşit ne kadar iyi olursa olsun, kullanılan tohumluk sağlıklı değilse istenilen verim alınamaz. Bu nedenle pek çok firma Sivas’ta arazi kiralayarak üretim gerçekleştiriyor” ifadelerini kullandı.
Sivas’ta tohumluk ve yemeklik patates üretiminin her geçen yıl artış gösterdiğini belirten İl Müdürü Yıldız, üreticilere hayırlı ve bereketli bir sezon temennisinde bulundu.