Sivas Farabi Gençlik Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Engelsiz Yaşam Kulübü, görme engelli bireylerin bilgiye erişimini kolaylaştırmak amacıyla önemli bir projeyi hayata geçirdi. "Sivas’a Dokunuyoruz" adlı sosyal sorumluluk projesi kapsamında gönüllü gençler, Braille alfabesiyle el emeğiyle kitaplar hazırlayarak engelli bireylerin hayatına dokunmayı hedefliyor.
Yaklaşık 45 gönüllü genç tarafından yürütülen projede "Seçme Şiirler", "Sivas Gezi Rehberi", "Çocuk Masalları" ve "Nasrettin Hoca Fıkraları" gibi farklı içerikler Braille alfabesiyle yazılıyor. Hazırlanan kitaplar, Farabi Gençlik Merkezi’nde kalıcı olarak sergilenirken, gönüllüler üretime devam ediyor. Ayrıca Sivas Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Sivas Gezi Rehberi"nin kabartma (Braille) formata dönüştürülmesi, görme engelli bireylerin şehri daha iyi tanımasına olanak sağlıyor.
Engelsiz Yaşam Kulübü gönüllülerinden Şahsenem Bakış, projeye ilişkin şunları söyledi: “Braille alfabesiyle yazdığımız kitapları ellerimizle hazırlıyoruz. Normalde bu işlemi yapan makineler var ancak el emeğiyle yazmak, engelli bireylerin bu kitaplara daha farklı bir değer vermesini sağlıyor. Kitapları yazarken çok emek harcıyoruz ve bu, bizleri de motive ediyor. Görme engellilerin bu kitapları gördüğünde yaşadığı mutluluk, bizim için en büyük ödül.”
Engelsiz Yaşam Kulübü Başkanı ve gönüllü gençlik lideri Kıymet Yıldız da projeyi değerlendirirken, "Braille alfabesiyle kitap yazarak görme engelli bireylerin bilgiye daha kolay ulaşmasını sağlamayı amaçladık. Kitapları hazırlarken hem gençler olarak sosyal sorumluluk bilinci kazandık hem de engelli bireylerin sosyal hayata daha aktif katılmasına katkıda bulunduk. Zorluklar yaşasak da iyilik ve fayda düşüncesiyle çalışmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Braille okuma-yazma kursu öğretmeni ve görme engelli eğitimci Selman Devecioğlu ise "Engelliler Haftası bir kutlama değil, farkındalık oluşturma haftasıdır. Gençlerimizin kendi el emeğiyle hazırladığı kitaplar büyük bir ihtiyaçtan doğdu. Sivas’ta görme engelliler için hazırlanan kaynakların artması, onların şehri daha iyi tanıması açısından çok değerli" dedi.
"Sivas’a Dokunuyoruz" projesi, gönüllülük esasına dayanarak engelli bireylerin hayatını kolaylaştırırken, toplumda farkındalık yaratmayı da hedefliyor. Bu çalışma, sosyal sorumluluk bilinciyle gençlerin aktif katılımını sağlayarak engellilerin bilgiye erişim hakkına önemli bir katkı sunuyor. Proje kapsamında hazırlanan kitaplar, görme engelli bireylerin eğitim ve sosyal yaşamlarında daha etkin rol almalarını sağlarken, Sivas genelinde de engelli bireylere yönelik duyarlılığın artmasına vesile oluyor.