Sivas’ta 77 yaşındaki Hüseyin Polat, 62 yıldır sürdüğü nalbantlık mesleğini, ilerlemiş yaşına rağmen hala büyük bir azimle seyyar olarak yapmaya devam ediyor. Unutulmaya yüz tutmuş bu mesleğin son temsilcilerinden biri olan Polat, yaşına rağmen at ve büyükbaş hayvanların bakımını yerine getirerek geçimini sağlıyor.
1948 doğumlu Hüseyin Polat, 1962 yılında henüz 14 yaşında iken nalbantlık mesleğine çırak olarak başladı ve 63 yıl süresince bu alanda uzmanlaştı. Yaşıtları emekli olmuşken, Polat ise gelen talepler doğrultusunda seyyar olarak çalışmayı tercih etti. Mesleğin azalması nedeniyle dükkânını kapatan usta nalbant Sivas ve çevre illerden gelen talepler doğrultusunda hayvanların bakımını yerinde yapıyor.
Hüseyin Polat, nalbantlık mesleğinin dikkat ve tecrübe gerektiren, aynı zamanda fiziksel güç ve risk taşıyan bir iş olduğunu belirterek bu işi hala severek yaptığını ifade ediyor. Bıçakla yapılan işlemler sırasında zaman zaman yaralanmalar yaşadığını belirten Polat, “Bıçaktan dolayı vücudumda bir sürü yara ve yara izi var. Bileğimi kuvvetli tutmazsam, düşer, kolumu yaralar ve sinirlerime zarar verebilirim” diyerek işin zorluklarına dikkat çekti.
Mesleğin gençler tarafından tercih edilmediğini vurgulayan Polat, nalbantlık mesleğinin geleceği hakkında endişelerini dile getiriyor. Gençlerin ağır işlerden kaçındığını belirten Polat, “Şimdiki gençler işin kolayını seçiyor. Zor mesleğe girmek istemiyorlar” dedi ve bu mesleği öğrenmelerini istediğini belirterek, nalbantlık mesleğini yaşatmanın önemine dikkat çekti. Sivas'ın kırsal bölgelerinde ve çevre illerde faaliyet gösteren Polat, işinde ne kadar başarılı olduğuna da örnekler vererek, “Civar köylerdeki 300 bin TL’lik inekleri tedavi ediyorum, 10 gün içinde toparlanıyorlar” ifadelerini kullandı.