Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Parçalı bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,1975 %-0.01
44,8063 %-0.19
Ara
Sivas Memleket Sivas Sivas’ın Dağlarındaki Gizli Lezzet: Yanlış Toplarsan Zehir Doğru Toplarsan Şifa

Sivas’ın Dağlarındaki Gizli Lezzet: Yanlış Toplarsan Zehir Doğru Toplarsan Şifa

Sivas'ta artan hava sıcaklıklarıyla doğada kendiliğinden yetişen "evlek" mantarları, bölge halkının ilgisini çekiyor.

Haberleri

Sivas’ta hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte doğada kendiliğinden yetişen köy mantarları, bölge halkının ilgisini çekiyor. Yüksek rakımlı bölgelerde, özellikle Merakum çevresinde görülen ve halk arasında “evlek” olarak bilinen bu mantar türü, doğal yapısı ve yüksek protein içeriği sayesinde et alternatifi olarak sofralarda yerini alıyor.

Vatandaşlar, sabah erken saatlerde kırsal alanlara çıkarak bu doğal besini topluyor. Ekonomik olması ve besleyici değeriyle öne çıkan köy mantarı, özellikle kırsal kesimde geleneksel yöntemlerle tüketiliyor. Közlenerek ya da çeşitli yemeklerde kullanılan mantar, bölge halkı tarafından lezzeti nedeniyle sıklıkla tercih ediliyor.

“Hem doğal hem ekonomik bir nimet”

Sivas’ın Merakum bölgesinde mantar toplayan vatandaşlardan Selahaddin Şeker, doğada yetişen mantarın halk için önemli bir kaynak olduğunu belirtti. “Her gelişimizde 20 ila 30 kilogram arasında mantar topluyoruz. Protein yönünden zengin ve tamamen doğal olduğu için güvenle tüketiyoruz. Ancak bu işi bilmek gerekiyor. Zehirli mantar türleri de bulunduğu için dikkatli olunmalı. Yanınızda tecrübeli biri olmadan toplama yapılmamalı. Ayrıca açık alanlarda yılan ve kene gibi riskler de mevcut” ifadelerini kullandı.

“Baharın armağanı”

Mantar toplamanın Sivas’ta bir bahar geleneği haline geldiğini söyleyen bir diğer vatandaş Halit Dursun ise, “Her yıl mayıs ayının ilk haftasında mantar sezonu başlar. Yağmurun ardından güneş açınca toprak mantar verir. Biz bu nimeti hem kendi ihtiyaçlarımız hem de çevremizdeki insanlar için topluyoruz. Mantarın közlenmişi, kaşarlı mangal versiyonu ya da soslu yemekleri çok tercih ediliyor. Hatta ben etten daha çok seviyorum” dedi.

KAYNAK: iha
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *