Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Parçalı bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,2875 %-0.11
44,7841 %-0.54
Ara
Sivas Memleket Sivas Kurban Bayramı’nda Beslenme Uyarısı: “Et Tüketiminde Denge Şart”

Kurban Bayramı’nda Beslenme Uyarısı: “Et Tüketiminde Denge Şart”

Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme için et tüketimi, pişirme yöntemleri ve porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerektiği uyarısı yapıldı.

Haberleri

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte sofralar zenginleşiyor, et tüketimi artıyor. Uzmanlar ise bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulunuyor. Uzman Diyetisyen Betül Öztürk, özellikle etin tüketim miktarı, pişirme şekli ve porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, bayram sofralarında sağlık açısından alınması gereken önlemleri sıraladı.

Kurban Bayramı’nın toplumsal dayanışma, ziyaretler ve bayram sofraları ile öne çıktığını belirten Öztürk, uzun süreli sofralarda kontrolsüz yemek tüketiminin hem sindirim sistemine hem de genel sağlığa zarar verebileceğini vurguladı.

“Yeni Kesilen Et Hemen Tüketilmemeli”

Diyetisyen Öztürk, yeni kesilmiş etlerin sindiriminin zor olduğunu belirterek, özellikle mide ve bağırsak rahatsızlığı olan kişilere eti hemen tüketmemeleri uyarısında bulundu. “Etin birkaç gün buzdolabında dinlendirilmesi, haşlama ya da ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleriyle hazırlanması gerekir” dedi.

Kavurmayı Yağ Ekleyerek Değil, Kendi Suyunda Pişirin

Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan kavurmanın hazırlanışına da değinen Öztürk, tereyağı veya kuyruk yağı gibi ilave yağlar kullanılmadan, kavurmanın kendi suyunda ve kısık ateşte pişirilmesi gerektiğini söyledi.

Etle Birlikte Sebze Tüketimi Önemli

“Et, C ve E vitamini içermez” diyen Öztürk, bu nedenle etin yanında mutlaka sebze yemekleri, salata veya taze sıkılmış meyve suyu tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, görünür yağların ayıklanmasının kalp ve damar sağlığı açısından önem taşıdığını vurguladı.

Sakatat ve Çiğ Et Uyarısı yaptı

Sakatat tüketiminin bayram döneminde arttığını belirten Öztürk, bu ürünlerin yüksek kolesterol içeriği nedeniyle kalp hastaları ve kolesterol problemi olan bireyler tarafından sınırlandırılması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca çiğ ya da az pişmiş etlerin tüketilmemesi gerektiğini hatırlatarak, zoonoz hastalık riskine dikkat çekti.

Kahvaltıyla Güne Başlayın, Porsiyonlara Dikkat Edin

Bayram sabahına hafif bir kahvaltıyla başlanması gerektiğini belirten Öztürk, “Azar azar ve sık öğünlerle beslenmek, aşırı yemekten kaçınmak kalp sağlığı açısından kritik önem taşır” dedi. Bayram ziyaretlerinde çikolata ve şeker yerine kuru meyve ve kuruyemiş gibi besleyici alternatiflerin tercih edilmesini önerdi.

Çay, Kahve ve Su Tüketimi Dengelenmeli

Bayram boyunca fazla miktarda tüketilen çay ve kahvenin uykusuzluk, çarpıntı ve mide problemleri yaratabileceğini söyleyen Öztürk, günlük 2-2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

Hareketli Bir Bayram Geçirin

Fiziksel aktivitenin bayram döneminde de ihmal edilmemesi gerektiğini belirten diyetisyen, yürüyüş ve hafif egzersizlerin sindirimi kolaylaştıracağına ve genel sağlık durumunu koruyacağına dikkat çekti.

Tabağınızda Dengeyi Kurun

Et tüketiminin yanında süt, ekmek, sebze ve meyve gruplarından besinlerin de öğünlerde yer almasının önemine değinen Öztürk, “Dengeli beslenme, bayram sofralarında da ihmal edilmemelidir” dedi.

MUHABİR: Ahmet Balıca
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *