Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, kene vakalarında yanlış uygulamaların ölümcül sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu. Kene ısırıkları ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına dikkat çeken Prof. Dr. Çetin, vücuda yapışan kenelerin uzman sağlık personeli tarafından çıkarılması gerektiğini belirtti. Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının artmasıyla kene popülasyonunun hızla arttığını belirten Prof. Dr. İlhan Çetin, özellikle Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan, Gümüşhane, Giresun ve Yozgat gibi illerde bu vakaların yoğunlaştığını ifade etti. Nisan ve Mayıs ayları itibariyle kene vakalarında artış yaşandığını, bunun da KKKA hastalığı riskini beraberinde getirdiğini söyledi.
Prof. Dr. Çetin, kene vakalarının artışının özellikle hayvancılıkla uğraşan kişiler için tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, "Kurban Bayramı yaklaşırken büyük ve küçükbaş hayvanların hareketliliği artacak. Bu dönemde, hayvanların üzerindeki keneler farklı illere taşınabilir. Bu nedenle hayvanların sevkiyat öncesinde ilaçlanarak, kene taşınması engellenebilir" dedi. Kene ile mücadelenin, KKKA hastalığıyla mücadelede de önemli olduğunu vurgulayan Çetin, "Kenelerle yapılan mücadele, hastalık riskini azaltmak anlamına gelir. Hayvancılıkla uğraşan kişiler, hayvanlarında kene görür görmez mücadeleye başlamalı ve bu konuda etkili ilaçlar kullanılmalıdır" diye konuştu.
Çetin, kene ısırması durumunda yanlış müdahalenin ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısını yaptı. "Keneyi elle çıkarmak, üzerine sigara basmak ya da kolonya dökmek gibi yöntemler, kene kusmasına neden olabilir ve bu da virüsün vücuda daha yoğun bir şekilde geçmesine yol açar. Bu tür yanlış uygulamalar ölümcül olabilir, bu yüzden keneler mutlaka uzman sağlık personeli tarafından çıkarılmalıdır" dedi.