Cumhuriyetin temellerinin atıldığı şehirler arasında yer alan Samsun, Amasya, Erzurum ve Sivas, “Cumhuriyeti Kuran Şehirler” projesi kapsamında Samsun’da bir araya geldi. Tarihî önemi kadar ekonomik potansiyelleriyle de öne çıkan dört kentin ticaret ve sanayi odaları, ortak bir vizyon doğrultusunda iş birliği mesajı verdi.
Sivas ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odalarının öncülüğünde hayata geçirilen proje, bu yıl Samsun ve Amasya’nın da katılımıyla daha geniş bir çerçeveye taşındı. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe, Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, TOBB Başkan Yardımcısı ve Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Sivas TSO Başkanı Zeki Özdemir, Erzurum TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Saim Özakalın ile oda meclis ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan Sivas TSO Başkanı Zeki Özdemir, projenin amacının sadece tarihî mirası hatırlatmak değil, aynı zamanda şehirler arası ekonomik iş birliklerini geliştirmek olduğunu belirtti. Özdemir, “Erzurum’la başlattığımız bu anlamlı projeye bu yıl Samsun ve Amasya da dahil oldu. Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas ve ilerleyen süreçte Ankara’da da etkinlikler düzenleyerek projenin ulusal bir organizasyona dönüşmesini hedefliyoruz,” dedi.
Ev sahibi sıfatıyla konuşan Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ise bu şehirlerin sadece Cumhuriyet tarihi açısından değil, ekonomik kalkınma açısından da stratejik bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Murzioğlu, ortak projelerin ve karşılıklı diyalogların bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacağını vurguladı.
Etkinlikte söz alan diğer oda başkanları da Samsun, Amasya, Erzurum ve Sivas’ın ortak tarihsel geçmişine dikkat çekerken, bu birlikteliğin ekonomik anlamda yeni fırsatlara kapı aralayabileceğini ifade etti.
Proje kapsamında önümüzdeki dönemde Ankara da dahil edilerek çeşitli şehirlerde tematik toplantılar ve iş forumlarının düzenlenmesi planlanıyor.