Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı Şefi Nurettin Kadim, ormanlara giriş yasaklarının yaban hayatı üzerinde son derece olumlu bir etkiye sahip olduğunu açıkladı. Kadim, yasaklar sayesinde yaban hayvanlarının doğal yaşam alanlarının genişlediğini ve popülasyonlarında artış olduğunu belirtti.

2021 yılında Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde meydana gelen büyük yangınların ardından vatandaşların ormanlara girişi yasaklanmıştı. Bu karar 2021'den beri valilikler tarafından Türkiye'nin birçok ilinde yaz aylarında uygulanıyor.

Bu yıl 39 ilde ormanlara girişler sonbahara kadar yasaklandı. İstanbul'daki ormanlara girişler 15 Ekim'e kadar yasakken, Ankara'da yasak 30 Eylül'e, İzmir'de ise 31 Ekim'e kadar devam edecek.

Yaban Hayatında Artış Gözlemleniyor

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Ankara'nın Kızılcahamam ilçesindeki Soğuksu Milli Parkı Şefi Nurettin Kadim, yaban hayatı popülasyonunda artış olduğunu gözlemlediklerini ifade etti. Kadim, bu artışı fotokapanlardan elde edilen görüntülere dayandırdı.

Ayı ve Domuz Popülasyonu Arttı

Kadim, özellikle ayı ve domuz popülasyonlarında artış olduğunu belirtti. Milli park ekipleri zorlu kış şartlarında yaban hayvanlarına yem takviyesi de yapıyor.

Yasaklar Neden Faydalı?

Ormanlara giriş yasaklarının yaban hayatını koruduğunu ve büyük bir fayda sağladığını belirten Kadim, yasakların şu faydalarını sıraladı:

  • Doğal yaşam alanlarının genişlemesi: Yasaklar sayesinde insanlar ormanlarda daha az zaman geçirdiği için yaban hayvanlarının doğal yaşam alanları genişliyor.

  • Daha rahat hareket etme imkanı: Yaban hayvanları, insanlar tarafından rahatsız edilmeden daha rahat hareket edebiliyor.

    Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz’ın Adı Sivas’ta Hatıra Ormanında Yaşatılacak Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz’ın Adı Sivas’ta Hatıra Ormanında Yaşatılacak
  • Yavruların korunması: Yasak döneminde yavrulama dönemindeki hayvanlar ve yavruları daha korunaklı oluyor.

Kaynak: iha