Tarım ve Orman Bakanlığı’nın dijital kimliklendirme projesi ile hayata geçirilen Mikroçip uygulaması tüm Türkiye’de olduğunu gibi Sivas’ta da yaygınlaşmaya devam ediyor. Tarım ve Orman İl Müdürlükleri’nde uygun fiyatlarla yapılan Mikroçipler ile hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı’nın veri tabanına kaydolması hedefleniyor.

Tarım ve Orman Sivas İl Müdürü Seyit Yıldız, Mikroçip uygulamasının son sürat devam ettiğini belirterek açıklamalarda bulundu.

2022 yılının son günlerinde vatandaşların Mikroçip uygulaması için yoğun bir başvuru yaptığını dile getiren Müdür Yıldız; “İlk etapta zorunlu bir uygulama olduğu için ve 2022 yılının son günleri, son tarih olarak verildiği için başvurularda bir yığılma oldu. Ancak daha sonra Mikroçipleri uyguladıkça yığılmada geçti. Şimdi uygulamalarımıza devam ediyoruz, herhangi bir sorun yok.” ifadelerini kullandı.

Mikroçip Nedir?

Mikroçip uygulaması ile kedi ve köpeklerin sağlık kontrollerinin takip edilmesi, sokağa bırakılma, kaybolma veya kaçırılma durumlarında hayvanların hem bulunabilmesi hem de sokağa bırakan veya kaçıranların tespit edilip, ceza uygulanabilmesi amaçlanıyor.

Mikroçip, kalıcı bir elektronik tanımlama yöntemidir. Kendisi çok küçük olan mikroçip yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğündedir. Evcil hayvanların boynunun arkasındaki omuz bıçaklarının arasına deri altına implante edilmek suretiyle kullanılabilmektedir. Her çipin, bir mikroçip tarayıcı kullanmak suretiyle geliştirdiği ve algıladığı benzersiz bir numarası bulunur. Mikroçip numarası, hayvan ve sahibi hakkındaki ayrıntılarla birlikte bir mikroçip veri tabanı kaydına kaydedilir.

Ankara'da Dolu ve Sağanak Yağışı Hayat Felç Etti! Ankara'da Dolu ve Sağanak Yağışı Hayat Felç Etti!

Böylelikle kaybolan hayvanlar, Mikroçip numarası ile tespit edilerek sahibine iade edilebiliyor.

Cezası Ne Kadar?

2022 yılından bu yana zorunlu hale getirilen Mikroçip, evcil hayvanlar 6 aylık olduktan sonra uygulanıyor. 6 Aylık olduğu halde Mikroçip uygunlanmayan evcil hayvanların sahibine 3 bin 642 lira para cezası kesiliyor.