Aydın merkezli ve Türkiye genelinde 120 şubesi ile hizmet veren Tuğba Kuruyemiş, düzenli ve ölçülü kuruyemiş tüketiminin kalp ve damar sağlığını desteklediğini belirtti.

Kuruyemiş, Kalp Sağlığını Koruyor

Dünya genelinde kuru meyve ve kabuklu meyveler üzerine yapılan araştırmalara öncülük eden Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (INC), kuruyemişlerin kardiyovasküler sağlık üzerindeki olumlu etkilerini araştıran yeni bir çalışma yayımladı. Tuğba Kuruyemiş’te görevli Gıda Mühendisi Ayşen Orhan Özer, uzmanların sadece lezzeti için değil, sağlık açısından da kuruyemişlerin tüketilmesini önerdiğini ifade etti.

Araştırma Sonuçları: Kuruyemişin Kan Lipidlerine Etkisi

Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi tarafından yapılan araştırmaya göre, kuruyemiş tüketiminin, farklı sağlık durumlarına sahip yetişkinlerde kan lipidleri üzerinde olumlu etkiler yaratabileceği ortaya kondu. Yapılan araştırmada; badem, fıstık, kaju, fındık, ceviz, çam fıstığı, antep fıstığı, yer fıstığı ve incir gibi çeşitli kuruyemişlerin kan lipid seviyeleri üzerindeki etkisi analiz edildi. 113 çalışmanın değerlendirildiği araştırmada, günlük ortalama 45,5 gram kuruyemiş tüketimi ile kuruyemiş tüketmeyen gruplar karşılaştırıldı. Sonuçlar, kuruyemiş tüketiminin, toplam kolesterol, LDL (kötü) kolesterol, trigliseritler ve apolipoprotein B’de orta düzeyde düşüşler sağladığını gösterdi.

Kardiyovasküler Riskin Azaltılmasına Katkı Sağlıyor

Araştırmanın bulguları, kuruyemişlerin, kardiyovasküler hastalıklar, aşırı kilo/obezite, hipertansiyon ve dislipidemi gibi sağlık durumlarının önlenmesi ve tedavisi açısından önemli olabileceğini ortaya koydu. Tuğba Kuruyemiş’te görevli Gıda Mühendisi Ayşen Orhan Özer, araştırmacıların kuruyemiş tüketiminin yetişkinlerde kan lipidlerini olumlu yönde etkileyerek kardiyovasküler riskin azaltılmasına yardımcı olduğunu belirtti.

Erzurum-Artvin Karayolu Oltu Viyadüğü'nde Dördüncü Kaza! Erzurum-Artvin Karayolu Oltu Viyadüğü'nde Dördüncü Kaza!

Uzmanlardan Kuruyemişin Sağlık Faydaları Hakkında Yorumlar

İspanya'daki Rovira i Virgili Üniversitesi'nden Prof. Jordi Salas-Salvad, "Son çalışmalar, kuruyemişlerin kardiyovasküler sağlık üzerindeki faydalarına dair güçlü kanıtlar ortaya koydu" şeklinde yorum yaptı. Toronto Metropolitan Üniversitesi'nden Dr. Stephanie Nishi ise, "Bu bulgu, kuruyemişlerin sağlık açısından güçlü bir besin kaynağı olduğunu vurguluyor. Kuruyemişler, vitaminler, mineraller, lif ve sağlıklı yağların güçlü bir kombinasyonunu sunarak sağlıklı bir diyetin parçası olarak taşınabilir, doyurucu ve pratik bir atıştırmalık ya da ara öğün oluşturuyor" ifadelerine yer verdi.

Kuruyemişin Sağlık Üzerindeki Olumlu Etkileri

Tuğba Kuruyemiş’in uzmanları, kuruyemişlerin kalp ve damar sağlığı üzerinde sağladığı olumlu etkilerin, dünya çapında uzmanlar tarafından onaylandığını ve bu besinlerin günlük diyette dengeli bir şekilde yer almasının önemli olduğunu vurguladı.

Kaynak: iha