Daha evvel ki yazılarımda “Hocalar ne diyor” diye başlık atıyordum. Hocalarımızın bu tür sorulardan hoşnut olmadığını gördüm, ben de Kur’anı muhatap alarak Kur’an bize ne diyor” diye başlık attım. İnşallah bundan sonra böyle devam edeceğim:

Ama yine Hocalarımızın her yatsı namazından sonra okuduğu iki ayetten bahsedeceğim: Bakara suresinin 285-286. son iki ayeti halka arasında “Amenerresulü” diye bilinir. Hocalarımız bu iki ayeti Yatsı namazının tesbihatını yapıp dua ettikten sonra muhakkak okurlar.

Yatsı namazından sonra bu ayetler niye okunuyor? Başka surenin başka ayetleri değil de bu ayetler niye okunur ve bu ayetlerde Yüce Allah biz kullarına ne diyor? Ne haber veriyor, ne yapmamızı istiyor bir bakalım?

285. Ayetin manası: “Allah’ın Resulü, Rabbinden indirilene iman etti ve Mü’minler de iman etti. Hepsi de; Allah’a, meleklerine, kitaplarına, elçilerine iman ettiler ve O’nun elçileri arasında ayırım yapmayız. İşittik ve itaat ettik; bağışlamanı dileriz ey Rabbimiz: Varış sanadır!” dediler.
Rabbimiz bu ayetinde: 

1-İndirdiğim Kur’an’a Resulüm Muhammed ve onun çevresindeki insanlar iman ettiler. (Ey insanlar! Sizde iman edin” diyor.

2-İman’ın şartları olarak bilinen: “Allah’a, meleklere, kitaplarına, elçilerine ve “Varış sanadır” diyerek Ahiret gününe iman etmemizi istiyor.

3-“Onun elçileri arasında ayırım yamayız” diye Yüce Allah, ağzımızdan söz alıyor ve Elçilere de böyle inanmamızı istiyor.

4-Ve dördüncü olarak: Size tebliğ edilen ayetleri duyduğunuz da itirazsız “işittik ve itaat ettik deyin” diyor.

5-Son olarak kendisine dua etmemizi isteyerek: “Rabbimiz bizi bağışla” diye dua etmemizi de istiyor.

286. ayetin manası: “Allah hiç kimseye taşımayacağından fazlasını yüklemez. Herkesin kazandığı iyilikte kendine aittir. İşlediği kötülük te kendine aittir. Rabbimiz! Unutur ya da yanılırsak bundan dolayı bizi sorgulama! Rabbimiz! Bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır yük yükleme! Rabbimiz güç yetiremeyeceğimiz yükü bize taşıtma! Günahlarımızı affet, bizi bağışla, bize merhamet et! Sen bizim Mevlamız ’sın; kâfirler güruhuna karşı sen bize yardım et!”


Peki, Yüce Allah bu ayette bizlerden ne istiyor?
1-Bizim için çok güzel bir haber veriyor: “Allah hiç kimseye taşımayacağından fazlasını yüklemez.”

2-Herkes kendi yaptığından mesuldür buyurarak: “Herkesin kazandığı iyilikte kendine aittir. İşlediği kötülük te kendine aittir.”

3-Bundan sonraki cümleler de Rabbimiz bize kendisine nasıl dua etmemizi/yalvarmamızı gösteriyor: “Rabbimiz! Unutur ya da yanılırsak bundan dolayı bizi sorgulama!
 
4- Rabbimiz! Bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır yük yükleme! 

5-Rabbimiz güç yetiremeyeceğimiz yükü bize taşıtma!

6-Günahlarımızı affet, bizi bağışla, bize merhamet et! 

7- Sen bizim Mevlamız ’sın; kâfirler güruhuna karşı sen bize yardım et!”
İşte Kur’an bu iki ayette bize bunları söylüyormuş. O güzel sesli Hocalarımız, lafzını okuduktan sonra kısaca böyle manasını da okusalar ne kadar güzel olurdu değil mi?