Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,7377 %0.29
43,5985 %-0.02
Ara
Sivas Memleket GÜNDEM Kullanılmayan ilaçlar Bitkilere şifa oldu

Kullanılmayan ilaçlar Bitkilere şifa oldu

Evlerde sık kullanılan ve tarihi geçen bazı ilaçlarla bitkiler üzerinde deney yapan genç mucitler tarihi geçmiş ilaçların geri dönüşümünü sağlamak adına geliştirdikleri ‘Bitkilere Şifa Olsun Projesi’nden olumlu sonuçlar elde etti. Elde ettikleri karışımla genç mucitler hem bitkinin boyunu hemde yaprak sayısını artırmayı başardı.

Mehmet TIRPAN

Bengi Nehir Aktoy ve Buse Betül Taş’ın geliştirdiği ‘Bitkilere Şifa Olsun Projesi’ takdir topladı. Evlerde sık kullanılan ilaçlarla bitkiler üzerinde deneyler yapan genç öğrenciler ilaçların bitkilerin üzerindeki olumlu veya olumsuz etkilerini ortaya koydu. Öğretmenleri Mehmet Gülen eşliğinde projelerini tamamlayan öğrenciler, Evde sıklıkla kullanılan ve genellikle son kullanma tarihi geçtiği için çöpe atılan ilaçların bitkilere olumlu etki yapıp yapmayacağını gözlemlemek adına proje geliştirdiklerini söyledi.

Çöpe atılan ilaçların bitkiler üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini gözlemlediklerini aktaran Nehir Aktoy ve Buse Betül Taş çöpe atılan ilaçların geri dönüşümünü sağlamak amacıyla proje geliştirdiklerini bazı ilaçların bitkiler üzerinde olumlu sonuçlar verdiğini aktardı.

Şimdilik bitkiler üzerinde 3 ilacı test ettiklerini aktaran Taş, “Ferrum, Arveles ve Aferin gibi ilaçlarla çözeltiler hazırladık. Aynı günde ekilen ve aynı boyda olan domates fidelerine elde ettiğim karışımlarla suladık” dedi.

Belirli bir süre sonra bitkilerle olumlu ve olumsuz değişimlerin yaşandığını gözlemlediklerini aktaran Taş: “Deneyin sonucunda Ferrum dediğimiz demir ilacının bitkinin boyunu uzatmasında etkili rol aldığını gördük. Deneyimizin sonucunda Arveles suyu ile beslenen bitkinin normal minarelli suyla beslenen bitkiye göre yapraklarının daha büyük olduğunu ve yaprak sayısının daha fazla olduğunu gözlemledik. Aferin adlı soğuk algınlığı ilacının ise bitkiyi öldürdüğünü gördük. Yani bitkiye bir gün Ferrum bir gün Arveles ilacının içinde bulunduğu karışımla sularsak bitki hem büyür hem de bitkinin yaprak sayısı artar” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *