Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Açık
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,7786 %0.39
43,8944 %0.27
Ara
Sivas Memleket Yerel İl Sağlık Müdürü Bildirici, Dünya Zatürre Günü hakkında açıklama yaptı

İl Sağlık Müdürü Bildirici, Dünya Zatürre Günü hakkında açıklama yaptı

ESKİŞEHİR İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR BİLDİRİCİ, 12 KASIM DÜNYA ZATÜRRE GÜNÜ DOLAYISIYLA BİR BASIN AÇIKLAMASI YAPARAK ZATÜRRE HASTALIĞI KONUSUNDA ÖNEMLİ BİLGİLER PAYLAŞTI.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, 12 Kasım Dünya Zatürre Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaparak zatürre hastalığı konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, 2009 yılından bu yana her yıl 12 Kasım’da kutlanan Dünya Zatürre Günü’nün, zatürre hakkındaki farkındalığı artırmayı, koruma, önleme ve tedavi müdahalelerini geliştirmeyi amaçladığını söyledi. Zatürrenin özellikle bebeklerde, çocuklarda, vücut direnci düşük olanlarda ve yaşlılarda ciddi sonuçlara yol açabilen akciğerleri etkileyen bir iltihaplı hastalık olduğunu ifade eden Bildirici, COVID-19 dahil solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan ölüm yükünün 2021’de 6 milyonu aştığını belirtti. Özellikle çok erken yaşta ve çok yaşlı kişilerin en büyük risk altında olduğunu dile getiren Bildirici, zatürrenin akciğerleri etkileyen iltihaplı bir hastalık olduğunu hatırlatarak tedavi edilmediği takdirde özellikle bebeklerde, çocuklarda, vücut direnci düşük olanlarda, sürekli hastalığı olanlarda ve yaşlılarda ağır seyrettiğine dikkat çekti.

Dr. Öğr. Üyesi Bildirici, zatürrenin tüm dünyada hala ciddi bir sağlık sorunu olduğuna ve son 40 yılda öldürücülüğünün azalsa da hala yüksek olduğuna vurgu yaparak, özellikle çocuklar, 65 yaş üstü yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, sigara kullananlar ve bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar veya ilaç kullanımı olanlarda daha sık görüldüğünün altını çizdi. Toplum kökenli zatürrenin dünya genelinde hastane başvurularının, tedavi giderlerinin, iş-okul günü kayıplarının ve ölümlerin önemli bir kısmından sorumlu olduğuna işaret eden Bildirici, SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu COVID-19 hastalığının da zatürreye yol açtığını hatırlattı.

Zatürreden korunmak için alınacak önlemlerle bu sağlık sorununun önlenebileceğini belirten Bildirici, altta yatan kronik hastalıkların kontrol altına alınması, dengeli beslenme, hijyenik önlemler, sigara ve alkol alışkanlıklarının kontrolü, pnömokok ve yıllık influenza (grip) aşılarının uygulanmasının önemini vurguladı. Aşılamayla zatürre görülme sıklığı ve ölüm oranlarının azaltılabileceğini ifade eden Dr. Bildirici, grip mevsimine girildiği bugünlerde mesafe ve hijyen tedbirlerine ek olarak eksik grip, zatürre (pnömokok) aşılarının tamamlanmasının önemini vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *