Kayseri Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda çevreci yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç öncülüğünde yürütülen çalışmalar kapsamında, Türkiye’nin toplu ulaşım sektörüne yönelik ilk Rüzgâr Enerji Santrali (RES) projesi Kayseri’de hayata geçirildi. İzmir Alsancak Limanı’ndan 80 araçlık türbin sevkiyatıyla başlatılan proje, ulaşım sektöründe sürdürülebilir enerji kullanımı açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Toplam 21 megavat kurulu güce sahip üç dev türbinden oluşan RES projesiyle yıllık yaklaşık 60 milyon kilovatsaat elektrik üretimi hedefleniyor. 194,5 metre yüksekliğe ulaşan türbinler, 65 katlı bir bina boyutuna denk gelen yapısıyla dikkat çekiyor.
Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda Güneş Enerjisi Santrali (GES) projeleriyle de temiz enerji üretimine katkı sağlıyor. Ulaşım A.Ş. bünyesinde hizmet veren Organize Raylı Sistem Depo ve İşletme Merkezi’nin çatısına kurulan GES, 2 bin 132 panel ve 1200 kilovat kurulu güce sahip. İldem Tramvay Park Sahası’nda kurulan ikinci GES ise 1140 panelle 600 kilovatlık güce ulaşıyor.
Toplamda yaklaşık 2 megavat kurulu güce ulaşan bu iki GES sayesinde yıllık 3 milyon kilovatsaat elektrik üretiliyor. Elde edilen enerji, şehirdeki elektrikli otobüslerin şarj ihtiyacında kullanılıyor. Projeler sayesinde Kayseri, toplu ulaşım yolcusunun yaklaşık yüzde 40’ının enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılayan Türkiye’deki ilk şehir olma unvanını kazandı. Başkan Büyükkılıç, projelerin çevreye duyarlı bir şehir hedefi doğrultusunda geliştirildiğini belirterek, “Temiz enerji, temiz bir gelecek anlayışıyla Kayseri’yi bu alanda öncü şehir haline getirdik” ifadelerini kullandı.