Özel Haber/ SÜMEYRA DENİZ
Gürsu Belediyesi ve Bursa Güvercin Dernekleri Birliği’nin birlikte organize ettiği, Şehit Gürsu Belediye Başkanı Cüneyt Yılmaz anısına düzenlenen sergi, Türkiye’deki nadide güvercinleri bir araya getirdi. Gürsu Spor Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte Sivas Güvercinleri izleyenlerden tam not aldı.
Organizasyon ile ilgili açıklamalarda bulunan Bursa Taklacı Oyun Güvercinleri Yetiştiricileri Derneği Başkanı Özcan Taşçı, “Burada yapmaya çalıştığımız şey güvercin yetiştiriciliği vesilesiyle toplumun farklı kesimlerinin bir araya getirilerek birlik ve beraberliğin perçinlenmesi aynı zamanda Türkiye’de bulunan nadide güvercin ırkları konusunda da farkındalık oluşturulmasıdır” dedi.
Türkiye’nin birçok bölgesinden getirilen nadir güvercinlere vatandaşlar büyük ilgi gösterirken, sergilenen kuşlar arasında Muradiye Selaniği, Muhacir Selaniği, Bursa Oynar Güvercini, Sivas Kumrusu ve Sivas Taklacısı gibi nadide türler yar aldı. 7’den 70’e herkesin ilgi odağı olan Sivas güvercinleri Bursa’ya damgasını vurdu.
SİVAS GÜVERCİNİNİN ÖZELLİĞİ
Küçük başları ve ince gagaları ile ünü olan Sivas taklacı güvercinlerinin siyah, beyaz, mavi ve dumanlı renkler üzerinde kınalı diye bilinen renkleri vardır. Bu güvercin türünün Mardin ve Urfa taklacı güvercinlerinden önemli bir farkı uçmayı fazla sevmemeleridir. Çok alçaktan dalan Sivas taklacı güvercini daldığında ayağı yere değmeden kuyruğunu sürter ve takla atıp yükselir. Yükseldiği mesafe Mardin ve Urfa taklacısına göre daha kısa olsa da bu mesafede daha fazla takla atarlar.
Sivas kumrusu ise asırlardan bu güne kadar Sivas’ta var olmuştur. Son yıllarda çevre illere oradan da yurt dışına çıkarılmıştır. Ayrıca, Arap ülkelerinde (Ürdün) üveyikle çiftleştirildiği söylenen, kırılmış ve genetiği değiştirilmiş kumrular göze çarpmaktadır. Bu kuşlar hep bir ağızdan ötmeye başlarlar. Tiz bir ses çıkaran Sivas kumrusu, aynı zamanda bir alarm görevi görür. Bu sesleri duyan sahibi, ahır veya kümese birinin girdiğini anlar. Bu kuşlar ötümleri ve görünümleri için sevilerek beslenirler. Sakin karakterlidirler. Sahipleri ilgilenirse ele gelir, elden yem yerler. Omzuna konarlar. Yerlerine çok çabuk alışırlar. Uzun uçuş yapamazlar. 50-100 metre yakındaki tarlalara gidip gelirler. Yerden çatıya veya çatıdan çatıya kısa uçuşlar yaparlar.