Türkiye’ye son iki ay içinde ithal edilen 2 bin 223 ton 150 kilogram tohumluk patates, yapılan kontrollerde zararlı virüslerin tespit edilmesi üzerine menşe ülkelerine iade edildi. Yetkililer, Türkiye’nin yıllık yaklaşık 6 milyon tonluk patates üretimiyle kendi kendine yeterli olduğunu vurguladı. Edinilen bilgilere göre, İskoçya, Hollanda ve Almanya’dan gemilerle Mersin Limanı’na getirilen tohumluk patatesler, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne bağlı bitki sağlığı kontrol görevlileri tarafından incelendi. Yapılan kontrollerde, Potato Leafroll Polerovirus (Yaprak Kıvırcıklığı Virüsü) ve Tobacco Rattle Tobravirus (Tütün Çıngırak Virüsü) tespit edildi.
Virüs tespit edilen 2 bin 223 tonluk ürünün, ülkeye girişine izin verilmeden geri gönderildiği bildirildi. Uzmanlar, bu tür virüslerin ülkeye girmesi halinde yerli tarımsal üretime ciddi zararlar verebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Türkiye, dünya genelinde patates üretiminde 15. sırada yer alıyor. Son 5 yılda üretimini 1 milyon ton artıran Türkiye’de yıllık hasat miktarı 6 milyon tona yaklaşmış durumda. En fazla üretim yapılan iller arasında Niğde, Kayseri, Afyonkarahisar, İzmir, Konya, Sivas, Nevşehir, Aksaray, Bitlis ve Adana yer alıyor.
Türkiye’de kişi başı patates tüketiminin yılda yaklaşık 52 kilogram olduğu belirtilirken, üretimin yeterlilik oranı yüzde 103,6 olarak ölçüldü. Bu durum, Türkiye’nin kendi ihtiyacını karşıladığı gibi az miktarda ihracat da gerçekleştirdiğini ortaya koyuyor. Patates üretiminin yoğun olduğu Adana’da açıklamalarda bulunan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yerli tohum üretiminin yeterli olduğunu söyledi. Doğan, “Patates tohumunu biz kendimiz üretiyoruz. Dışarıdan gelmesine çoğu zaman gerek kalmıyor. Ancak yüksek verim sağlayan yeni çeşitler virüssüz olmak kaydıyla ülkeye alınabilir. Aksi takdirde bu ürünler yerli üretime zarar verir” diye konuştu.