Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Sivas
Açık
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,6071 %0.09
43,7773 %0.2
Ara
Sivas Memleket GÜNDEM Nobel Ekonomi Ödülü Alan Daron Acemoğlu Kimdir?

Nobel Ekonomi Ödülü Alan Daron Acemoğlu Kimdir?

2024 Nobel Ekonomi Ödülü, ulusların nasıl refah toplumlarına dönüşebildiği üzerine yaptıkları çığır açıcı çalışmalar nedeniyle Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson'a verildi.

2024 Nobel Ekonomi Ödülü, ulusların nasıl refah toplumlarına dönüşebildiği üzerine yaptıkları çığır açıcı çalışmalar nedeniyle Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson'a verildi. İsveç Kraliyet Bilimleri Akademisi, bu ödülün, ekonomik gelişim ve sosyal kurumların ilişkisini anlamaya yönelik önemli bir katkı sağladığını belirtti.

Ekonomik Kurumların Önemi

Acemoğlu ve çalışma arkadaşları, ulusların zenginleşmesinde coğrafi ve ekonomik farklılıkları kıyaslayarak, kurumların yapısının belirleyici bir faktör olduğunu ortaya koydular. Akademinin ekonomi ödülü komitesinin başkanı Jakob Svensson, "Ülkeler arasındaki gelir uçurumunu kapatmak, günümüzün en büyük zorluklarından biri. Daron Acemoğlu ve ekibinin çalışmaları sayesinde, ülkelerin neden başarılı olup neden olamadıkları konusunda daha iyi bir anlayışa sahibiz" dedi.

Daron Acemoğlu’nun Hayatı ve Eğitimi

Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967'de İstanbul’un Kadıköy ilçesinde, Ermeni kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra, yükseköğrenim için İngiltere’ye gitti. 1989’da York Üniversitesi’nde Ekonomi alanında lisans derecesi, ardından 1990’da London School of Economics’te matematiksel ekonomi ve ekonometri alanında yüksek lisans yaptı. 1992 yılında aynı üniversiteden ekonomi alanında doktorasını aldı.

Daron Acemoğlu Akademik Kariyeri

Acemoğlu, 1993 yılından itibaren Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) akademik kariyerine devam etti. Bugün MIT Enstitüsü Profesörü olarak görev yapmaktadır. Ekonomik kalkınma, büyüme, gelir eşitsizliği ve siyasal ekonomi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Acemoğlu, birçok ödül ve onur kazanmıştır. 2005 yılında Amerikan Ekonomi Derneği tarafından verilen prestijli John Bates Clark Madalyası ile ödüllendirilmiştir.

Daron Acemoğlu Öne Çıkan Eserleri

Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson ile birlikte yazdığı “Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri” (2006) ve “Ulusların Çöküşü” (2012) gibi eserleriyle geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmıştır. Bu eserler, ekonomik kalkınma ve sosyal kurumların işleyişi üzerine derinlemesine analizler sunmaktadır.

Uluslararası Tanınırlık

Acemoğlu, 2011 yılında Amerikalı ekonomistler arasında yapılan bir ankette "60 Yaş Altı En Sevilen Yaşayan Ekonomistler" listesinde Paul Krugman ve Greg Mankiw'in ardından üçüncü sırada yer almıştır. 2015 yılında, Research Papers in Economics (RePEc) verilerine göre son 10 yılın en çok atıf alan ekonomisti olarak tanınmıştır.

Nobel Ödülü

14 Ekim 2024'te, Daron Acemoğlu ve ekip arkadaşları, Nobel Ekonomi Ödülü ile onurlandırıldı. Bu ödül, ekonomik kurumların ulusal refah üzerindeki etkilerini anlamamıza yardımcı olan önemli çalışmaları için verilmiştir. Nobel komitesinin açıklamalarında, "Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu toplumlar ve nüfusunu kötüye kullanan kurumlar, büyüme veya daha iyiye doğru değişim yaratmaz. Ödül sahiplerinin araştırması bunun nedenini anlamamıza yardımcı oluyor" ifadelerine yer verildi.

KAYNAK: Haber Merkezi
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *