Bolu’nun Gerede ilçesinden başlayıp Karabük’ün Eskipazar ilçesine kadar uzanan 288 kilometrelik Gerede Çayı, yıllardır sanayi atıkları nedeniyle alarm veriyor. Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların, evsel, sanayi ve kimyasal atıklarını arıtmadan Gerede Çayı’na deşarj etmeleri, suyun kirlenmesine ve kötü kokuların yayılmasına neden oluyor. Bu durum, yaklaşık 10 yıldır süren şikayetlerin temelini oluşturuyor.
Fabrikaların çaya boşalttığı kimyasal atıklar, sadece çevreyi kirletmekle kalmayıp, aynı zamanda insan sağlığını tehdit eden bir soruna dönüşmüş durumda. Bolu Çayı ile birleşerek Yenice Irmağı adıyla Zonguldak Filyos’a dökülen Gerede Çayı’ndaki kirlilik, bölgedeki 100’ü aşkın köyü olumsuz etkiliyor. Suya yakın yerleşim alanlarının bulunması ise, bu sorunun insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerini daha da endişe verici hale getiriyor. Bölgedeki kirlilik dron ile çekilen görüntülerle de ortaya kondu. Görüntülerde, siyaha bürünmüş çayın yakınında ineklerin otladığı görülürken, bu durum bölge halkı ve çevreciler tarafından büyük bir tepkiyle karşılanıyor.
Mahmut Alan, daha önce sosyal medya üzerinden de konuyu gündeme getiren isimlerden biri. Alan, "Zehirin tam dibinde ev var, yaşam var, çocuklar oynuyor. Yazık günah, sadece metreler var zehire. Sadece doğayı değil, insanı da öldürüyor. 3 yıl önce bu alanın görüntülerini çekmiştik ama değişen hiçbir şey yok. Buradaki asit, köprünün demirini bile paramparça ediyor" diyerek, sorunun boyutlarına dikkat çekti. Fabrikalar ve yerel yönetimler yıllardır süren kirliliğe rağmen, çevre ve halk sağlığını tehdit eden bu durumu çözme konusunda yetersiz kaldı. Bölge halkı, bu sorunun çözülmesi ve doğanın korunması adına daha fazla adım atılması gerektiğini savunuyor.