Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Sivas
Parçalı bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,6282 %-0.06
43,7707 %0.1
Ara
Sivas Memleket GÜNDEM Kayısı İhracatında Rusya ve Ukrayna Talebi Artıyor

Kayısı İhracatında Rusya ve Ukrayna Talebi Artıyor

Mersin'in Mut ilçesinde bu yıl 200 bin ton kayısı üretimi bekleniyor. Sofralık kayısının yüzde 95'inin üretildiği bölgede, hasat dönemiyle birlikte ihracat da başladı.

Mersin’in Mut ilçesinde kayısı hasadı yoğunlaşırken, ihracat da hız kazandı. Türkiye’nin sofralık kayısı ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Mut, bu yıl 200 bin ton kayısı üretimi bekliyor. Bunun yaklaşık 100 bin tonunun yurtdışına ihraç edilmesi planlanırken, fiyatların 35-40 TL’ye kadar düştüğü bildirildi.

Mut ilçesinde coğrafi işaretli sofralık kayısıların hasadı devam ediyor. Bölgenin mikroklima özelliği sayesinde erken üretim yapan ve tescilli kayısılar, bu yıl 200 bin tonluk rekolteye ulaşması beklenen kayısı üretiminin önemli bir parçasını oluşturuyor. Kayısılar, işçiler tarafından ihracata uygun şekilde seçilip ambalajlanarak, Romanya, Rusya, Ukrayna, Hindistan, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor.

Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, ilçede sofralık kayısının üretiminin başladığını ve günlük 20 bin ton civarında ihracat yapıldığını belirtti. Yılmaz, bu yıl 200 bin ton kayısı rekoltesinin yaklaşık 100 bin tonunun ihracata gideceğini ifade etti. Kayısıların fiyatlarının kalitesine göre 30 ile 70 TL arasında değiştiği bilgisi verildi. İhracatçı Fevzi Güler de, kayısı ihracatının başladığını ve özellikle Rusya ile Ukrayna'ya olan talebin arttığını belirtti. Fiyatların 35-60 TL arasında değiştiğini söyledi.

Ancak, fiyatların düşmesinin bazı sebepleri olduğu ifade ediliyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce, kayısıların arz talep dengesine bağlı olarak fiyatların 35-40 TL’ye kadar indiğini ancak bazı kayısıların kalitesiz olduğunu ve bunların fiyatları düşürdüğünü belirtti. Cüce, bu tür kayısıların ihracatçıya 60 TL’ye mal olduğunu ve çiftçilerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı. İhracatçı Fatih Yılmaz ise, ihracatın erken başladığını, ancak fiyatların düşmesinin kendilerini üzdüğünü belirtti. Yılmaz, kayısıların büyük kısmının Rusya’ya gönderildiğini ve ihracatın yoğunlaşacağı dönemde fiyatların düzelmesini beklediklerini söyledi.

kayisida-hasat-yogunlasti-ihracat-basladi

kayisida-hasat-yogunlasti-ihracat-basladi

kayisida-hasat-yogunlasti-ihracat-basladi

kayisida-hasat-yogunlasti-ihracat-basladi

kayisida-hasat-yogunlasti-ihracat-basladi

kayisida-hasat-yogunlasti-ihracat-basladi

KAYNAK: iha
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *