Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Faruk Akbaş, Şanlıurfa’da bu yıl Antep fıstığı rekoltesinin geçen yıla göre ciddi oranda düşeceğini açıkladı. 2023’te 179 bin ton fıstık üreten kentte, bu sezon yaklaşık 40 bin tonluk bir üretim bekleniyor.
Geçen yıl Türkiye genelinde 383 bin ton Antep fıstığı üretildiğini hatırlatan Akbaş, bu miktarın neredeyse yarısının Şanlıurfa’dan karşılandığını ifade etti. Bu yıl ise kurak geçen kış mevsimi ve son günlerde etkili olan dolu yağışlarının ürüne büyük zarar verdiğini belirtti. Şanlıurfa’da mayıs ayı başında iki kez etkili olan dolu yağışının fıstık bahçelerinde ciddi hasara yol açtığını vurgulayan Akbaş, “Bu yıl ‘yok yılı’ olması nedeniyle zaten 70 bin tonluk bir rekolte bekliyorduk. Ancak dolu ve kuraklığın etkisiyle bu rakamı 40 bin tona çektik. Geçen yılın dörtte birinden daha az üretim söz konusu” dedi.
Fıstık üretiminde gelecek sezonun da risk altında olduğuna dikkat çeken Akbaş, bu yıl "karagöz" oluşumunun yetersiz olduğunu belirtti. Karagöz, bir sonraki yılın mahsulü için temel gelişim aşaması olarak biliniyor. “Bu da diğer üzücü taraf. 2026 yılı da üretici açısından zorlu geçecek” dedi. Fıstıkta temmuz ayında toplanan “baklavalık” yeşil ürün ile eylülde hasat edilen “çerezlik” kırmızı kabuklu fıstıkların her ikisinde de bu yıl düşük verim beklendiğini söyleyen Akbaş, ürün miktarının çiftçinin maliyetini karşılamakta zorlanacağını ifade etti.
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’a dolu hasarının iletildiğini ve sahada hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirten Akbaş, çiftçinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. “Fındık üreticisine sağlanan alan bazlı destek, fıstık üreticisine de uygulanmalı. Ayrıca taban fiyat uygulaması istiyoruz. Çiftçi desteklenmezse üretimden kopar, bunu kimse istemez” ifadelerini kullandı.