Dünya Mutluluk Raporu, 2025 yılı için yayımlandı. Finlandiya, üst üste sekizinci kez dünyanın en mutlu ülkesi oldu. Türkiye ise geçtiğimiz yıl 98. sırada yer alırken, bu yıl 94. sıraya yükseldi. Oxford Üniversitesi Refah Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan "2025 Dünyanın En Mutlu Ülkeleri" raporuna göre, İskandinav ülkeleri mutluluk sıralamasında yine zirvede yer aldı. Finlandiya, 147 ülkenin bulunduğu listenin ilk sırasında yer alarak sekizinci kez birinci olurken, onu sırasıyla Danimarka, İzlanda ve İsveç takip etti. ABD, geçen yıl olduğu gibi 2025 sıralamasında da ilk 20'ye girmeyi başaramadı ve 24. sırada yer aldı. Kosta Rika ve Meksika ise ilk kez en mutlu 10 ülke arasına girmeyi başardı. Dünyanın en mutlu ilk 10 ülkesi ise şu şekilde sıralandı: Finlandiya, Danimarka, İzlanda, İsveç, Hollanda, Kosta Rika, Norveç, İsrail, Lüksemburg ve Meksika. Avrupa ülkelerinden Almanya 22., İngiltere 23., Fransa 33., İspanya 38. ve İtalya ise 40. sırada yer aldı. Ukrayna, savaşın etkisiyle 105. sıradan 111. sıraya gerilerken, Rusya 72. sıradan 66. sıraya yükseldi. Çatışmaların etkisi altındaki Afganistan ise 147. sırada yer aldı.
Dünya Mutluluk Raporu’nda, katılımcıların yaşamlarını 0 ile 10 arasında değerlendirmeleri istendi. Rapor, kişi başına düşen milli gelir, sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi, özgürlük, yardım faaliyetleri ve yolsuzluk oranı gibi çeşitli faktörleri de göz önünde bulunduruyor.
Mutluluk Sadece Maddi Gelirle Bağlantılı Değil
Gallup Genel Müdürü Ilana Ron Levey, İskandinav ülkelerinin sıralamada en üst sıralarda yer almasının şaşırtıcı olmadığını belirtti. Levey, bu ülkelerin istikrarı ve toplumsal güveni sayesinde daha mutlu olduklarını ifade etti. Finlandiya'da refah eşitsizliğinin düşük olmasının da mutluluğa katkı sağladığını vurgulayan Levey, "Finlandiya, güven, umut ve güçlü sosyal bağlarla dünyadaki pek çok toplumdan daha mutlu" dedi. Levey, Finlandiya’nın yardım faaliyetlerinin de önemli bir faktör olduğuna dikkat çekti. Yardım etmek, hem toplumu hem de yardım yapan kişiyi mutlu eder, dedi. Levey, "Mutluluk yalnızca yüksek maaşlarla ilgili değil. Güven, sosyal bağlar, iyi ilişkiler ve toplumsal yardımlaşma gibi faktörler mutluluğu artıran temel unsurlar" ifadelerini kullandı.