Kurban Bayramı yaklaşırken, Gaziantep’te baklava imalathanelerinde yoğun mesai başladı. Tatlı ustaları, artan siparişlere yetişebilmek için gece gündüz çalışıyor. Kurban Bayramı’na günler kala Türkiye’nin “baklava başkenti” Gaziantep’te hareketlilik arttı. Bayram sofralarının vazgeçilmez tatlısı baklavaya yönelik talebin yükselmesiyle birlikte, kentteki üreticiler yoğun bir çalışma temposuna girdi. Yurt içi ve yurt dışından gelen siparişleri karşılamaya çalışan baklavacılar, hem çalışan sayısını hem de üretim kapasitesini iki katına çıkardı.
Günlük 30 ton olan üretim miktarı, bayram öncesinde 60 tona, bazı günlerde ise 80 tona kadar ulaşıyor. Gaziantep’te üretilen baklavaların yaklaşık üçte ikisi şehir dışına ve yurtdışına gönderilirken, geri kalanı yerel talebi karşılamak üzere kent içinde satışa sunuluyor.
Tatlı ustası Ömer Faruk Çiftçi, geleneksel yöntemlerle, el emeğiyle hazırlanan baklavaların dünyanın dört bir yanına gönderildiğini belirtti. Çiftçi, “Her bayram olduğu gibi bu bayram da siparişlere yetişebilmek için yoğun çalışıyoruz. Tamamen insan gücüyle, makine kullanmadan üretim yapıyoruz. Artan talebe karşılık vermek için hem üretimi hem de personeli artırdık” dedi.
Kurban Bayramı’nda baklavanın sofralardaki yerinin ayrı olduğunu dile getiren Çiftçi, “Et tüketimiyle birlikte şeker ihtiyacı da artıyor. Bu nedenle baklava, bayram sofralarının vazgeçilmezi haline geliyor” ifadelerini kullandı.
Bayram alışverişi için baklava siparişi veren vatandaşlardan Bülent Karaca ise baklavanın bayram ziyaretlerinin olmazsa olmazı olduğunu söyledi. Karaca, “Misafirlerimize ikram etmek üzere her bayram baklava alıyoruz. Gaziantep’in baklavası, misafirlerimiz için en güzel ikram” dedi.