Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR tarafından düzenlenen “Engelli Sivil Toplum Kuruluşları ile Buluşma” programında önemli açıklamalarda bulundu. Engelsiz İŞKUR Platformu ve Engelli İstihdamı Reform Paketi’nin tanıtıldığı etkinlikte, engelli vatandaşların çalışma hayatına katılımına yönelik yeni destek ve uygulamalar kamuoyuyla paylaşıldı. Bakan Işıkhan, toplumun farklı kesimlerine yönelik hayata geçirilen yeni nesil çalışma modellerinin istihdam alanında önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.

İŞKUR’un gençlik programları kapsamında yaklaşık 82 bin üniversite öğrencisinin istihdam edildiğini ve 495 milyon 700 bin TL ödeme yapıldığını hatırlatan Işıkhan, bu programların gençlere esnek çalışma imkânı sağladığını ifade etti. Engelli bireylerin iş gücüne katılımına özel bir önem verdiklerini söyleyen Işıkhan, 2002 yılından bu yana 550 binden fazla engelli vatandaşın istihdama kazandırıldığını, 2024 yılında bu rakamın 45 bini geçtiğini, 2025’in ilk çeyreğinde ise 17 bin engellinin istihdam edildiğini açıkladı.
Engelli istihdamını desteklemek amacıyla idari para cezalarından elde edilen kaynakların mesleki eğitim, rehabilitasyon, işe uyum ve korumalı iş yeri projelerine aktarıldığını belirten Işıkhan, toplamda 298 milyon lira kaynak sağlandığını, mesleki eğitim ve rehabilitasyon projelerine 80 milyon lira, işe uyum projelerine ise 7,8 milyon liranın üzerinde destek verildiğini söyledi. Bakan, ayrıca engelli bireylerin kendi işlerini kurmaları için hibe desteklerinin artırıldığını ve 2025 yılı itibarıyla bu desteğin 400 bin liradan 580 bin liraya çıkarıldığını duyurdu.

“Engelsiz İŞKUR Platformu”nun engelli vatandaşların hizmetine sunulduğunu belirten Işıkhan, platform üzerinden engelli bireylerin hibe başvurusu yapabileceği, iş ilanlarına ulaşabileceği ve işverenlerin de engelli aday havuzunu kullanarak doğrudan istihdam sağlama imkanına kavuştuğunu ifade etti. Engelli İstihdamı Reform Paketi kapsamında hayata geçirilen Destekli İstihdam Projesi’ne de değinen Bakan, özellikle otizm spektrum bozukluğu, Down sendromu ve serebral palsi gibi özel gereksinimleri olan bireylerin iş hayatına uzun vadeli uyum sağlaması için iş koçluğu ve ücret desteği gibi desteklerin verileceğini söyledi.
Işıkhan, işverenlere üç ana destek sağlandığını açıkladı: Ücret desteği, iş koçluğu hizmeti ve iş yeri düzenlemeleri için mali destek. İş yerlerinde yapılacak fiziksel ve ergonomik düzenlemelerin engelli çalışanların işte kalıcılığı ve verimliliği artırdığına dikkat çekti. Son olarak, Türkiye genelinde 10 bin engelli vatandaş için İşgücü Uyum Programı kapsamında kamu kurumlarında kısmi zamanlı çalışma kontenjanı ayrıldığını vurgulayan Işıkhan, engellilerin özel sektöre geçişine yönelik eğitim ve beceri kazandırma programlarının da devam edeceğini belirtti. Bakan Işıkhan, “Türkiye Yüzyılı’na yakışır bir istihdam vizyonuyla, engelli vatandaşlarımızın iş hayatına tam katılımını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.