Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Yatsı vaktine kalan
Sivas
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,6753 %0.09
40,0531 %0.19
Ara
Sivas Haberleri, Son Dakika Sivas Haberi GÜNDEM Anadolu'nun El Hamrası Yeniden Hayat Buluyor: Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası 9 Yıllık Restorasyon Sonrası Ziyaretçiler

Anadolu'nun El Hamrası Yeniden Hayat Buluyor: Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası 9 Yıllık Restorasyon Sonrası Ziyaretçiler

Anadolu'nun El Hamrası olarak da bilinen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, 9 yıllık titiz ve kapsamlı bir restorasyon çalışmasının ardından pazartesi günü ziyarete ve ibadete açılıyor.

Anadolu'nun El Hamrası olarak da bilinen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, 9 yıllık titiz ve kapsamlı bir restorasyon çalışmasının ardından pazartesi günü ziyarete ve ibadete açılıyor.

1228 yılında Mengücekli Beyi Ahmet Şah ve eşi Melike Turan Hanım tarafından yaptırılan eser, Anadolu taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Üzerinde işlenmiş 10 bin farklı motifle büyüleyen cami, taş bezemeleri, 3 boyutlu geometrik stilleri, mimari özellikleri ve manevi atmosferiyle ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor.

Tarihinin En Kapsamlı Restorasyonu

2015 yılında başlayan restorasyon çalışmaları, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın bugüne kadar gördüğü en kapsamlı çalışma olma özelliğini taşıyor. Uzman ekipler tarafından titizlikle yürütülen restorasyonda, caminin özgün mimarisi korunurken yıpranan taşlar onarıldı, eksik olan parçalar tamamlandı ve genel bir temizlik çalışması yapıldı.

Restorasyonda Neler Yapıldı?

  • 10 bin metrekare yeşil alan ve 6 bin 370 metrekare sert zemin yapıldı.
  • 170 dönümlük arazi kamulaştırılarak çevresinde peyzaj çalışmaları gerçekleştirildi.
  • Yürüyüş yolları, oturma ve seyir alanları, çevre aydınlatması, geniş çim alanlar ve iklime uygun bitkilendirme çalışmaları yapıldı.
  • Uzun yıllar önce zarar gören ve yapının statik olarak dengesini gösteren "Denge Sütunu" tekrar işlevsel hale getirildi.
  • Darüşşifadaki havuz da restore edilerek yeniden hizmete alındı.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *