Manisa’nın Sarıgöl ilçesine bağlı Emcelli Mahallesi’nde 150 yılı aşkın süredir ata tohumuyla yetiştirilen ve coğrafi işaretli Emcelli biberleri, turfanda olarak ilçe pazarında kilosu 250 TL’den satışa sunuldu. Bölgenin meşhur acılı biberi, hem tatlı hem de acı türleriyle Ege Bölgesi’nde yoğun talep görüyor. Emcelli Mahallesi’nde 600 metrekarelik serasında ata tohumlarından 1800 adet Emcelli biberi yetiştiren üretici Nurullah Akbay, biberlerin koyu yeşil renkte, etli ve gevrek yapıda olduğunu belirtti. Akbay, “Emcelli biberi, damakta yakıcı bir acılığa sahip ancak mideyi rahatsız etmez. Tatlı türü ise aynı şekilde gevrek ve lezzetlidir” dedi. Biberlerin salata, kızartma, yemek ve közlenerek pide ile mezelerde kullanıldığını aktaran Akbay, ayrıca ürünlerin kurutularak kışlık olarak da değerlendirildiğini ifade etti. Nurullah Akbay, Emcelli biber üretiminin yanı sıra ata tohumundan tüplü ve tüpsüz fide yetiştirdiğini, isteyen çiftçilere açık tarlalarda dikim yapılmak üzere fide satışının da yapıldığını sözlerine ekledi. Emcelli biberi, hem tarihsel kökeni hem de benzersiz tadıyla bölge tarımına önemli katkı sağlıyor ve yöresel lezzetler arasında öncü konumda bulunuyor.

KAYNAK: iha
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *