Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İftar vaktine kalan
Sivas
Kapalı
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,0138 %0.06
41,2481 %0.72
Ara
Sivas Memleket Genel Taşlıca Köyü'nde Asırlardır Davul Çalınmıyor

Taşlıca Köyü'nde Asırlardır Davul Çalınmıyor

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Taşlıca köyünde, türbesi bulunan Oruç Gazi'nin davul sesinden rahatsız olduğu ve bir gelin alayının davulla geçişi sırasında taş kesildiği efsanesi nedeniyle düğünlerde asırlardır davul çalınmıyor.

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Taşlıca köyünde, türbesi bulunan Oruç Gazi'nin davul sesinden rahatsız olduğu ve bir gelin alayının davulla geçişi sırasında taş kesildiği efsanesi nedeniyle düğünlerde asırlardır davul çalınmıyor.

Köy sakinleri, bu efsanenin kuşaktan kuşağa aktarıldığını ve Oruç Gazi'nin huzurunu kaçıran gelin alayının Allah tarafından taşa dönüştürüldüğüne inanıyor. Bu olaydan sonra köyde düğünlerde davul çalmak yasaklanmış ve bu gelenek günümüze kadar devam ettirilmiş.

Efsane ve Tarihi:

Efsaneye göre Oruç Gazi, 1200'lü yıllarda Alaaddin Keykubat döneminde yaşamış ve Taşlıca köyünde tekkesini kurmuş bir evliyadır. Bir gün köyden geçen bir gelin alayı, Oruç Gazi'nin ibadetini bölerek davul ve zurnayla gürültü yapmaya başlar. Oruç Gazi'nin uyarılarına rağmen alay eğlencelerine devam edince, Allah'ın gazabına uğrayarak taşa dönüşür. O günden sonra Taşlıca köyünde düğünlerde davul çalmak yasaklanır.

Köy Muhtarı ve Sakinlerin Anlatımları:

Taşlıca Köyü Muhtarı Birol Özdemir, efsanenin köyün kültürü haline geldiğini ve bu nedenle düğünlerde asla davul çalınmadığını belirtiyor. Köy sakinlerinden Ali İhsan Gökmen ise Oruç Gazi'nin ermiş bir kişi olduğunu ve beddua etmediğini, sadece rahatsız olduğunu söylüyor.

Geçmişte Davul Çalanların Başına Gelenler:

Bazı köylüler geçmişte davul çalmaya çalışanların başına çeşitli musibetler geldiğine inanıyor. Hikmet Gökmen adında bir köylü, komşusunun davul çalarak köyden geçtiğini ve sonrasında felç kalarak hayatını kaybettiğini anlatıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *