Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, sigara dumanından kaynaklanan toksinlerin vücudun pek çok organında hasara yol açtığını ve sigaranın tüm kanser nedenli ölümlerin yüzde 40'ından, kardiyovasküler hastalık nedenli ölümlerin yüzde 21'inden sorumlu olduğunu vurguladı.

Firar Eden 2 Suçlu Yakalandı Firar Eden 2 Suçlu Yakalandı

Sigaranın Zararları Sadece İçen Kişilerle Sınırlı Değil

Dr. Sarıkaya, sigaranın sadece içen kişiye değil, çevresindekilere de zarar verdiğinin altını çizerek, "İkinci hatta üçüncü el sigara içiciliği sigara ile ilişkilendirilen ölümlerin neredeyse %10'unu oluşturmaktadır. Parkelere, perdelere, mobilyalara sinen sigara dumanı ve içeriğindeki zararlı toksinler özellikle yaşlılar ve çocuklar daha yüksek dozda ve daha uzun süre bu toksinlere maruz kalmalarına neden olmaktadır." dedi.

Dumansız Ortamlar Hayat Kurtarıyor

Dr. Sarıkaya, dumansız mekanların önemini vurgulayarak, "Bu amaçla ülkemizde ciddi politikalar geliştirilmiştir ve sigarasız iç ortamlar için önemli adımlar atılmıştır." dedi.

Sigara Kullanımı Yoksulluğa Neden Olabilir

Tütün ürünlerini tüketen insanların ömür boyu devam edecek sağlık sorunları ile karşılaştığını belirten Sarıkaya, "Tütün kullanımı, hane halkı harcamalarını gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlardan tütüne yönlendirerek yoksullaşmaya katkıda bulunmaktadır." dedi.

Sigara Kullanımının Önüne Geçilmesi Gerekiyor

Dünya genelinde her yıl 8 milyon insanın tütün ürünleri nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatan Dr. Sarıkaya, "Hamilelik döneminde tütün ürünü kullanmak, bebekler için ömür boyu sürecek çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Kısaca tütün ürünleri pasif etkilenim yoluyla, kullanmayanlar için de ölümcül zararlar vermektedir." diyerek sigara kullanımının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: iha