Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, disleksi bozukluğuna ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Disleksinin genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Sarıkaya, aile bireylerinde disleksi ya da diğer öğrenme güçlüklerinin sık görüldüğünü vurguladı.

Dr. Sarıkaya, erken doğum, düşük doğum ağırlığı, hamilelik döneminde fetüsün beyin gelişimini etkileyen nikotin, ilaç, alkol ya da enfeksiyon gibi faktörlerin disleksi riskini artırabileceğini ifade etti. "Disleksi, sesleri tanıma ve bu seslerin harfler ve kelimelerle ilişkisini anlama konusunda zorluklara neden olan bir öğrenme bozukluğudur," diyen Dr. Sarıkaya, disleksi olan bireylerin doğru veya akıcı bir şekilde kelime okuyamadığını ve yazamadığını söyledi.

Bozdoğan'da Yağmur Duası Yerine Yangın Söndürme Operasyonu Bozdoğan'da Yağmur Duası Yerine Yangın Söndürme Operasyonu

Erken teşhisin büyük önem taşıdığını vurgulayan Dr. Sarıkaya, "Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, erken teşhis ve müdahale tedavi sürecinde önemli ölçüde yardımcı olabilir," dedi. Disleksi ve diğer öğrenme güçlüklerinin tedavisinde özel eğitim yöntemlerinin kullanıldığını belirten Sarıkaya, uğraş terapisti, konuşma terapisti ve sosyal gelişimcilerin bir arada çalıştığı programların önerildiğini söyledi.

Kaynak: iha