Panelde, depremin yarattığı yıkım ve can kaybı ele alınırken, depreme dayanıklı bina yapımı ve geliştirilmesi çalışmaları hakkında bilgiler verildi.

Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serkan Eryılmaz, "Depremle yaşamayı ancak bilim ile önlem alarak, bilim ile geliştirerek, üreterek öğreniriz" dedi.

Eryılmaz, depremlerde ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Atılım Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Halit Cenan Mertol, depremden hemen sonra bölgeye gittiklerini ve yaptıklarını gözlemlerini anlattı.

Nevşehir'de Firariyi İtfaiye Ekipleri Yakaladı Nevşehir'de Firariyi İtfaiye Ekipleri Yakaladı

Mertol; "Bundan yaklaşık bir yıl önce 6 Şubat’ta deprem olduktan hemen sonra bir deprem keşif grubu kurarak oraya gittik. Çeşitli gözlemler, değerlendirmeler yaptık, 5 gün orada kaldık. Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Adana ve Osmaniye birçok ili gezdik. Geldikten sonra birçok raporlar, sunuşlar, teknik makaleler hazırladık. Atılım Üniversitesi İnşaat Bölümü sadece bu depremde değil bundan önceki depremlerde de deprem bölgelerine giden ilk üniversitelerden biriydi. İlk önce Adana’dan başladık. Adana’da yaklaşık 20, 30 civarında bir bina yıkılmıştı. Çok zor bir enkazdan kurtarma çalışması yapıyorlardı. Ondan sonra ertesi gün Antakya’ya geçtiğimizde gerçekten çok kötü bir durumla karşılaştık. Birçok bina yıkılmıştı. Yardım henüz gelmemişti biz daha ikinci gün oraya vardığımızda. Herkes kendisi yapabildiğince bir şeyler yapmaya çalışıyordu. Organizasyon çok çok iyi değildi. Onun ertesinde Adıyaman, Kahramanmaraş ve Gaziantep’e gittik. Oralarda kötüydü. Özellikle Kahramanmaraş ve Adıyaman gerçekten çok kötü durumdaydı. Sorun esasında bizim yönetmeliklerimizde değil. Yıkılan binaların görebildiğimiz hiçbiri tam olarak deprem şartnamesi ve deprem yönetmeliğine göre yapıldı diyemem. O yüzden yönetmeliklerimiz her zaman iyileştirilir ama mevcut duruma göre bile yönetmeliğe uygun bir şey yapmış olsaydınız orada binanız ayakta kalabilirdi diyebilirim. Her türlü kaynağımızla birçok sorunun üstesinden gelebilecek olsak da ilk önce güçlendirme yöntemlerine, güçlendirme tiplerine bakmamız lazım. Eğer güçlendirme belirli bir maliyeti aşıyorsa, binanın zaten yıkılıp yapılması çok daha uygun olur ama güçlendirme birinci çözüm ve en ucuz çözüm diyebiliriz. Depremde yaklaşık 200 bin bina kullanamaz hali geldi. Diğer hasarlı olanları, orta hasarlı hassas olanları güçlendirerek hem büyük bir maliyetten kurtulacağız hem de depreme dayanıklı hale getirebiliriz." ifadelerini kullandı.

Panelin açılış oturumuna Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serkan Eryılmaz ve Dr. Öğr. Üyesi Cenan Mertol’un yanı sıra Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılser Devrim, Atılım Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Tolga Akış, Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Tunç, Başkent Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Polat Gülkan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay katıldı.

Kaynak: iha