Tasavvufçular Kur’anı Kerimi sadece sevap kazanmak için okurlar. Hiçbir zaman Kur’an’ın anlaşılmak ve ona göre yaşanmak için gönderildiğini akıl etmezler. Belki de böyle işlerine geliyor. Çünkü Kur’an’ı Kerimi baştan sona anlayarak defalarca okusalar, tasavvuf ve tarikat için bir tane referans bulamazlar. Kur’an’ı anlamak için okuyanlara hemen karşı çıkıp derler ki: “Kendi anlayışlarına göre Kur’an’a mana verenler dinden çıkarlar. Kur’an’a mana verebilmek için 14 İslami ilim dalında müçtehit derecesinde ilim sahibi olmak gerekir” derler. O halde tek çare, insanları Kur’an’ı anlamadan okumaya sevk edip, ölülere Yasin okutmak, hatim okutmaktır.

  İşte zamanımızın Ehli Sünnetten taviz vermeyen tasavvufçusu Kuddusi İhsan Efendi Kur’an okurken çok sevap kazanmak için bazı usuller icat etmiştir: -Her kim Kur’an’dan önce bu duayı okursa, Allah’ü Teâla okumuş olduğu Kur’an’ın her harfine 50 sevap verilir. (Hadis Müslim) Böyle bir rivayete ilk defa rastlıyoruz ama bu hadisi söylemiş olsa bile Peygamberimiz, peşinden hemen bu duayı da söylemiş olması lazım. Dua: “Allah’ümme bil-hakkı enzeltehu: “Allah’ım, onu indirenin ve indirilenin hakki için. Allah’ım ona rağbeti büyüt ve onu gözlerime nur kıl. Allah’ım, onunla lisanımı zinetlendir ve yüzümün güzelliğini artır, cesedimi kavileştir ve onu tilavet ettiğim için bana rızık ver” böylece uzayıp gidiyor her harfe elli sevap kazandıran duanın.

   Peygamberimizin böyle duasını da duymadım. Gerçi Kur’an’ı Kerimde Yüce Allah, bize nasıl dua edeceğimizi de öğretir fakat orada da böyle dua olmaz. -Kur’an okurken abdestli olmak, kıbleye karşı oturmak, misvak kullanmak, güzel koku sürünmek ve orada güzel kokulu tütsü yapmak, tertip üzere okumak, düşünerek okumak, ağlamak, ağlayamazsan da ağlar gibi yapmak gerekir. (Nasıl olsa Kur’an okuyan anlamadığına göre, Firavun denizde gark olduğunu anlatan ayeti okurken veya müşriklerin cehenneme gireceğini bildiren ayetleri okurken ağlanırsa çok manidar olur her halde? Bitmedi, okurken takip edeceğimiz usuller devam ediyor: Namaz kılanı veya uyuyanı rahatsız etmemek ve riya tehlikesi yoksa sesli okumak lazım. Kur’an’ı yüzüne bakarak okuma, çünkü yüzüne bakmak ibadettir. Okurken kimse ile konuşmamak, gülmemek, boş yere konuşmamak, okumaktan alıkoyacak şeylere bakmamak, harfleri mahrecinden çıkarmak ve her hatmi bir kıraat üzere bitirmek.

  Hala bitmedi devam ediyor: Secde ayetlerine gelince hemen secdeye gitmek ve şöyle dua etmek: “Semi’na ve ata’na gufraneke Rabbena ve ileykel mesir. Bike amentü ve leke secdetü ya Rahman. Ve leke eslemtü ya Rahman. Feğfirli ya Rahman. Allahümmecalhe like indeke zehran ve e’zim bihe liye ecran ve da’anni bihe vizren ve tegabbelhe minni kema tegabbelte min Davud ve efdalil Enbiya-i Nebiyyina Muhammedin Aleyhisselam. Sübhane Rabbina in kane vadü Rabbina le mefula” der. Bitti sanıyorsunuz amma yine bitmedi: a) Rahmet ayetlerini okuyunca sevinir ve rahmet ister. (Anlamadan okuyan nasıl bilecek?) b) Azap ayetlerini okuyunca ona üzülür ve ondan Allah’a sığınır. c) Allah’ı tenzih ayetlerinde Allah’ı tenzih etmemiz lazımdır. d) Tesbih ayetlerinde tesbih çeker. (Sayısını bildirmemiş) e) Dua, tazarru ve talep ayetlerinde yalvararak dua eder. Not: Her “Sebbih” veya “Sebbaha” ayetlerinde ve surelerde “Sübhane Rabbiyel Ala, Sübhane Rabbiyel Azim” der.

 1- Fatiha suresini okuduğu zaman sonunda âmin’ der.

  2- Bakara suresi 186 ayet “Ve iza seelek ıbadi anni fe inni karib” “Kullarım beni senden sorarlarsa, (Bilsinler ki), gerçekten ben onlara yakınım. Bu üç sıralık dua ayetini okuduktan sonra yine Arapça olarak şu duayı okur: “Allah’ümme inneke emerteni bi duaike ve tekeffelte nefseke biltövbeti vel icabeti lebbeyke, Allah’ümme lebbeyke” devamı beş satır daha devam eden bir dua daha okuyacak.

 3- Bakara sonunda “Âmin” der ve 10 defa “Allah’ümme Rabbena ve lekel hamd” der.

 4- Al’i İmran Şehidellahü ile başlayan 18 ayeti okuyunca yine arapça olarak “ve ene eşhedü bima şehidellahü bihi ve estediullahe hazihissadete ve hiye liye indellahi vediatün” der.

 5- Rahman suresinin “Fe bi Eyyi ala” ayetlerin de “Ve la bi şeyin min niamike Rabbena nükezzip felekel hamdü ves sükr” der. 6- Kıyame suresinin sonunda “Bela” der.

7- Mürselat suresinin sonuda “Amentü billah” der.

8- Sebbihisme Rabbikel ala” da Sübhane Rabbiyel ala” der.

 9- Ve nefsiv vema sevvaha” ayetinde “Allahümme ati nefsi tagvehu ve zekkihi ente hayrün” der.

10- Tin sueresinin sonun da “Bela ve ene ala zalike mines saideyn” der.

11- Ve galetil yedüllahi mağluleh” de sesini alçaltır. Bu tasavvufçuların dediklerini tatbik edersek tövbe Kur’an okuyamazsınız. Bunlar ne Kur’an okumamızı ne de ettiğimiz dualarda Allah’tan ne istediğimizi anlamamızı istemiyorlar. Bir de Kur’an okumanın faziletleri var ki tam on maddedir. Siz, siz olun bunların dediğini tutmayın, Kur’an’ı Kerimi anlamak ve yaşamak için okuyun.