Bayraktar TB3'ten Yeni Başarı: 27 Saat Havada Kaldı! Bayraktar TB3'ten Yeni Başarı: 27 Saat Havada Kaldı!

HANİFE KANAT
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, İleri Alaşımlar Üretim Merkezi ve İleri Seramikler Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarında yürütülen eklemeli imalat çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
İleri Alaşımlar Üretim Merkezinde üretilen metal tozların metal eklemeli imalat yöntemiyle savunma sanayi alanında kullanıldığını belirten Rektör Prof. Dr. Mehmet Kul, söz konusu metal tozların Türkiye’de başka üretiminin olmadığını ifade etti.
İleri Seramikler Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarında yürütülen çalışmalarda ise Türkiye’de ilk kez seramik malzemelerle savunma sanayine ve medikal sektörüne yönelik üretimler gerçekleştirildiğini belirten Rektör Kul, “Ülkemizin savunma sanayi alanında gelişmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Üniversitemiz söz konusu bu vizyon projelerle savunma sanayi alanında kullanılan karmaşık yapısal ürünleri daha kısa sürede üretebiliyor.” şeklinde konuştu.
Dünya genelinde eklemeli imalat teknolojisinin çok hızla geliştiğini kaydeden Rektör Kul; “Eklemeli imalat, yani 3 boyutlu üretim, ülkemizin teknolojik gelişimi açısından çok önemli. Yaklaşık 7 yıl önce plastik 3D yazıcılar hayatımıza girdi. Birçok alanda kolaylık sağlayan bu teknoloji artık daha da gelişti. Günümüzde ise metal ve seramik için de aynı yazılım cihazları üretilmeye başlandı. Bu yüksek teknoloji imalat dünyada hızla yayılıyor ve artık ülkemize de geldi. Savunma sanayi kuruluşları ve medikal şirketleri 3 boyutlu yazıcıları kullanmaya başladılar. Biz de 2020 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına hazırladığımız proje kapsamında 3 boyutlu metal yazıcıyı Üniversitemize kazandırdık. Amacımız bazı AR-GE çalışmaları yaparak projeler gerçekleştirmek. Metal yazıcılardan sonra eklemeli yazıcı sınıfına bir alan daha dahil oldu ve böylelikle seramik yazıcılar da sektöre dahil olmuş oldu. Seramik yazıcılar jet motorlarının bazı parçalarının yapımında kullanılıyor. Bu projeden akademisyenlerimizin yanı sıra yüksek lisans ve doktora öğrencilerimiz de faydalanıyor. İlerleyen zamanlarda lisans öğrencilerimizde bu projenin içerisinde yer alacak” dedi.
EKLEMELİ İMALAT ALANINDA TÜRKİYE’DE BİR İLK
Eklemeli imalat alanında yoğun çalışmalar yapan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin bu konuda bir ilki gerçekleştirdiğinin altını çizen Rektör Kul; “Demek ki teknoloji ve bilimi iyi takip ediyoruz ki farkındalık anlamında ülkemizde bu boşluğu görebilmişiz. Bu farkındalıkla eklemeli imalat teknolojisinin ülkemize girişini sağladık. Bu tür teknolojik ekipmanlarla nitelikli insan kaynağı yetiştiriyoruz. Yani seramik 3 boyutlu yazıcıyla malzeme üretimi ya da çeşitli makina parçalarının üretimi için çalışmalarımız başladı. Ülkemizde bazı altyapıları kurabilirsiniz, ama o konuda uzman, nitelikli mühendisler ve teknik elemanlar bulamayabilirsiniz. Bu alanda da çalışmalarımıza ve projelerimize başladık. Yüksek bir sermayeyle, içerisinde üniversite ve önemli firmaları barındıran çok ortaklı bir firma kuruldu. Üniversitemizin de içerisinde barındırdığı altyapılarıyla birlikte bu konsorsiyumun içerisinde yer alması için son aşamaya gelindi. Altyapılarımız sayesinde ülke çapında çok önemli bir projenin içerisinde yer alacağız. Bu altyapılar Türkiye’nin bu alandaki ilk altyapılarıdır.” ifadelerine yer verdi.
SİVAS’TA HER ÜRETİM YAPILABİLİR
Teknolojik faaliyetlerin Sivas için çok önemli bir vizyon olduğunu belirten Rektör Kul; “Sivas’ın bu tür yüksek teknoloji alanlarında da çalışmalar yapabileceğini göstermek açısından önemli bir adım oldu. Aynı zamanda yurtdışına bağımlılığı olan çeşitli ürünlerin üretilmesi açısından da bu teknolojilerin ülkemizde de olabileceğini görmüş olduk. Buradaki amacımız yüksek teknolojiyi iş insanlarına tanıttıktan sonra, endüstriyel boyutta üretimin Sivas’ta yapılmasına da öncülük etmek.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.