Engellilerin canını acıtan, sahip olamadıkları değil maruz bırakıldıklarıdır. En çok maruz kaldığımız engeller ulaşılabilirlik engelidir.

Görme engelliler için, binalarda aradığımız odaları bulamamamız, bina dışı kaldırımların üzerine konulan engeller, yüzey çizgilerinin olmaması. Yürüme engelliler için kaldırımların yüksekliği ve şekli vb. durumlardır.

Son zamanlarda ülkemizde erişilebilirlik anlamında güzel çalışmalar yapılmaktadır.3 Aralık Günü’ne Belediyemiz Engelliler Kültür Merkezi’nde Türkiye İş Kurumu Sivas şubesi müdürümüz, Hikmet Canpolat Bey’in kurs gören engellilere yönelik hoş bir ziyareti ile merhaba dedik. Hikmet Bey’le beraber, Sivas Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü, Kadir BOZTEPE de bizleri ziyaret etti. Güzel bir sohbet oldu. Kadir Müdür bizlere, kurumunun erişilebilirliği hakkında bilgi verdi. Yapılan çalışmaları anlattı. Şaşkınlıkla dinledik ve hemen ziyaret etmek istedik. Sağ olsun bizleri hemen kabul edebileceğini söyledi ve kurumuna giderek ulaşılabilirlik çalışmalarını yerinde görme imkânı yakaladık. Kendimi büyük şehirde sandım. Girişte bizi kılavuz çizgiler karşıladı, yürüme engellilere uygun merdiven yapısı, kapıda yardım isteyeceğin, güvenlik çağırma ikaz düğmesi, oda kapılarının üzerinde kabartma yazılar, binanın planını kabartma şekilde gösteren bir çalışma binanın havasını değiştiriyordu. Görme engelli olmama rağmen, gözüm açıldı dedirtecek bir yapıya sahipti. Ayrıca Kadir Müdürümüzün sıcak sohbeti, güler yüzü, çay ve yemek ikramı ziyaretimize renk kattı.

Türkiye ve Sivas halkımızdan ricamız; erişilebilir bir kurum görmek isterseniz, Sivas Sosyal Güvenlik İl Kurumuna uğramanızdır. Hem bina erişilebilirliği hakkında bilgi edinirsiniz hem de kurumda bir çay içersiniz. Rehabilitasyon merkezleri için incelenmesi gereken bir iç yapısı var.

Böyle bir çalışmaya öncülük ettiğiniz için teşekkür ederim Kadir Müdürüm. Bir engelli olarak duamız, sizin de hayatınızda engellerin olmamasıdır.

Hadis-i şerifte buyrulduğu gibi, Müslümanın önünden bir taşı bile kaldırmak büyük bir sevapken, bina içi engelleri kaldırarak bizlerin işini kolaylaştırmanızdan dolayı, Rabbim razı olsun.