Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Ulu Cami minaresinin her geçen yıl eğildiği düşüncesinin doğru olmadığını gösterir bir sonuca ulaştı. Müdürlük, tarihi Ulu Cami ile ilgili çalışmalarını sürdürürken, Caminin çevre düzenlemesinin yanı sıra eğik minaresi ile ilgili ise ayrı bir çalışma yürütüyor. Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca minare ile ilgili çalışmaları anlatarak önemli sonuçlar elde edildiğini ifade etti.

Minare için çok yönlü bir çalışma yürüten Bölge Müdürlüğü, bilimsel incelenmelerin birinde ilginç bir tespite ulaştı. Bir profesörün inceleme yaptığı minarenin 100 yıldır aynı eğimde kaldığı sonucuna ulaşıldı. Karaca konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘’Minarede yapılan çalışmalarda eski resimlere de ulaşarak 100 senelik eğiminin aynı olduğu belirlendi. Bu tür minarelere Horasan tipi deniyor. Türkiye’de onlarca horasan yapı var. Bunların hepsinde de eğim var. Ulu Cami minaresinde yapılan çalışmalarda kışın 119 yazın 117 derece gibi bir eğim tespit ediliyor. 2 yıl boyunca izlenmiş. İzleme raporları elimizde. Biz yarın yıkılırsa ne olur diye sorduk. Genel Müdürlük bize ihaleye çıkmamızı söylediler. Nasıl müdahale edileceği belirlenecek ve bu kurula sunulacak’’ dedi.

Hazırlanan rapor hakkında ayrıntılı bilgi veren Bölge Müdürü Karaca, ‘’Burayla ilgili bir profesör inceleme yaptı. İnceleme sonucunda yaptığı açıklamada, bu tür binaların yapımından sonra zemin oturması başlar ve bu oturma tamamlandıktan sonra öylece kalır. Pisa Kulesi gibi. Pisa’yı düzeltmeye kalktılar, arka kısmını boşaltmaya başlayınca yavaş yavaş kulenin düzeldiği görüldü. Ancak düzeltmekten vazgeçtiler çünkü o kule eğimiyle meşhur bir kule ve özelliğini kaybetmiş olacak. Tabi biz Ulu cami minaresine o boyutu ile bakamayız. Olası bir yıkılmada Allah korusun bir felaket olabilir. Müstakil bir yerde olsa eğriliği ile kalabilir ama şehrin merkezinde.

Minare ile ilgili kanaatler böyle ama biz geldiğimiz noktada onunla ilgili nasıl müdahale edilecek, ne yapılacak bununla ilgili proje hazırlıyoruz’’ dedi.