MUĞLA'nın Seydikemer İlçesi'nde turizme kazandırılması hedefi ile milli park ilan edilmesi için başvuru yapılan doğa harikası Karanlıkiçi Kanyonu'nun, aynı vadi içinde yer alan 'Eşen-2 Hidroelektrik Santrali'nin (HES) su kesintileri nedeniyle tahrip olduğu öne sürüldü.
Seydikemer'in Ören Mahallesi sınırları içinde kalan doğa harikası Karanlıkiçi Kanyonu, ilçe merkezinden geçen Fethiye-Antalya Karayolu'na 21 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yeşil bitki örtüsüyle sarılmış 5.5 kilometre uzunluğundaki kanyon, içinden akan Eşen Çayı'nın oluşturduğu gölet ve şelalelerle eşsiz doğal güzellikler barındırıyor. Milli park statüsüne alınması için Seydikemer Kaymakamlığı tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapılan kanyonun, turizme kazandırılması halinde, ilçeye bağlı Kayadibi Mahallesi'nde yılda yaklaşık 300 bin tatilcinin ziyaret ettiği Saklıkent Kanyonu kadar ilgi görmesi bekleniyor. Kanyon içinde bulunan memba su kaynağı Gökpınar olarak bilinen yer ile yüz yıllık tarihe sahip değirmen ve manastır ise gün yüzüne çıkmamış tarihi ve doğal güzellikler olarak keşfedilmeyi bekliyor.
TURİZME AÇILMASINA HES ENGELİ İDDİASI
Kanyonun turizme açılması için çalışma yapan Ören Mahallesi sakinleri, önlerindeki en büyük engelin kanyonun bulunduğu vadi içinde yer alan ve ördüğü 20 metrelik bentle kanyonun girişini kapatan Göltaş Enerji şirketine ait 'Eşen-2 HES'i olduğunu söyledi. Santralin yaz aylarında su biriktirme amacıyla kanyonu susuz bıraktığını öne süren mahalle sakinlerinden İbrahim Çoban, su kesintileriyle ilgili hukuksal mücadele başlattıklarını kaydetti. Santralin kanyona su vermediğini birçok kez fotoğraflayarak belgelediğini aktaran Çoban, susuzluğun kanyon içindeki yeşil bitki örtüsünü tahrip ettiğini kaydetti. Santralin kanyona vermesi gereken su miktarının yasalarla belirlendiğini anlatan Çoban, şöyle dedi:
"Yaz ayları dahil olmak üzere hafta sonları, santral suyu tamamıyla kesiyor. Bazen saat 17.00'den sonra da su kesintisi yapılıyor. Bu konuda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne bilgi verdik. Savcılarımıza dava açılması için başvurularımızı yaptık. Burası en yakın yerleşim yerine 3-4 kilometre mesafede, gözlerden uzak bir vadi. Bu nedenle her gün gelip kontrol edemiyoruz. Ancak tespitlerimizi yaptık. Elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz" dedi.
"TURİZME AÇILSIN İSTEMİYORLAR"
Yeterli su salınırsa kanyonda rafting faaliyetleri yapmayı planladıklarını anlatan Çoban, "Bu kanyon turizme açılırsa Saklıkent Kanyonu kadar ziyaretçi alabilir. İnanılmaz doğal güzelliklere sahip. Ancak santralin yarattığı sıkıntılar su kesintileriyle sınırlı kalmıyor. Kanyonun girişindeki sel benti de gerekli şartlar aranarak yapılmadı. Tarihi güzellikler tahrip edildi. Ormanlık alanlara hafriyat döküldü. Hafriyatla ilgili santrale ceza kesildi. Ancak kesilen ceza tahrip edilen alanları geri getirmiyor. Kısacası santral idarecileri, burası göz önünde olsun istemiyor. Turizme açılması işlerine gelmiyor. Bu nedenle tahrip etme yoluna gittiler."
"KANYONU SUSUZ BIRAKMASINLAR"
Kanyonu turizme açmak için mücadele ettiklerini hatırlatan Ören Mahalle Muhtarı Şahin Ekinci ise, "Santral elektrik üretmesin" demediklerini anlatırken şöyle konuştu:
"Santral elektrik üretsin. Ancak devletin verdiği şartları yerine getirsin. Kanyonun turizme açılmasına kimse engel olmasın. Ören halkı yıllardır bu kanyonun turizme açılmasını bekliyor. Bu kanyonu yok etmeye kimsenin hakkı yoktur. Muhtar olarak santralden isteğim, kanyonu susuz bırakmasınlar ve yasal yükümlülüklerini yerine getirsinler."