HANİFE KANAT

Türkiye Uzay Ajansı (TUA)’nın içerisinde yer alan Ay Araştırma Programı-1 için tasarım aşamasında olan uzay aracına ait ilk detaylar TUA’nın 4’üncü kuruluş yıldönümü nedeniyle TUA’nın sosyal medya hesabından kamuoyuna tanıtıldı.

TUA’nın resmi sayfasından yaptığı bilgilendirmeye göre; TUBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsi (TUBİTAK Uzay) tarafından tasarlarak geliştirilen iki ayrı modülden oluşan yapıya sahip olacak. Bunlardan birisi, Platform Modülü. Bu modül hem aya ulaşmak için gerekli ateşlemelerin yapılması hem de Ay’a ulaştıktan sonra gerçekleştirilecek seyrüsefer, görüntüleme ve bilimsel veri toplama gibi görevlerin yerine getirilmesi için gereken çeşitli alt sistemleri barındırıyor. Bir diğer modül ise, İtki Modülü. Modülde hibrit itki sistemi yörünge yükseltme görevinde kullanılarak tarihçe kazanırken çift yakılı kimyasal itki sistemi ile yörünge ve yönelim elde etme ateşlemeleri gerçekleştirilecek.

SABİT GÜNEŞ PANELLERİ TÜBİTAK MAM ÜRETİMİ

Ay yörüngesindeki operasyonlar sırasında +Z yönü sürekli olarak Ay yüzeyine X doğrultusu ise uçuş yönüne doğru bakacak. TUBİTAK MAM Malzeme Entitüsü tarafından üretilecek olan sabit güneş panelleri aracın hem +X hem de –X yüzeylerinde bulunacak. Böylece panellerden biri sürekli güç üretebilecek.

HABERLEŞME SİSTEMLERİNİ TUBİTAK UZAY ÜRETECEK

Tarihi An: İlk Belaruslu Astronot Uzaya Uçtu! Tarihi An: İlk Belaruslu Astronot Uzaya Uçtu!

Uzay aracında TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilecek ve S ve X bant olmak üzere iki farklı frekans bandında çalışan haberleşme sistemi bulunacak. Bunlardan S-Bant ile uzay aracı sağlık ve durum bilgileri haberleşmesi gerçekleştirilecek. Ayrıca yörünge belirleme için kullanılacak mesafe ölçümleri de bu haberleşme sistemi üzerinden yapılacak. Yine TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilecek S-Bant antenlerin huzmesinin geniş olması nedeniyle dünyadaki yer istasyonlarını görmek için yönlendirme ihtiyacı bulunmuyor. Bu sebeple acil durumlarda da bu sistem üzerinden haberleşme sağlanacak. Yönlendirilebilir X-Bant anteniyle yüksek hacimli veriler yere aktarılırken, uzay aracı sağlık ve durum bilgileri bu sistem üzerinden alınabilecek.