Mehmet TIRPAN

Cumhuriyet Üniversitesini Uluslararası Üniversite konumuna getirmek için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Alim Yıldız, Dünya ölçeğinde rekabet gücüne sahip, evrensel bir eğitim kurumu olabilmek için Erasmus, Mevlâna ve Eğitim-Araştırma İkili İş Birliği Protokolleri kapsamında imzalanan uluslararası anlaşma sayısını 150’ye yükselttiklerini söyledi.

Yapılan çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını aktaran Rektör Yıldız, “2018 KA107 projesinde başvuruda bulunan Dicle, Ankara, Koç, Atatürk, gibi birçok üniversiteyi geride bırakarak 44 üniversite içerisinde 184.395 euro ile 7. Sırada yer aldık. 2019 yılı için hedefimiz ilk üç üniversite arasında yer almak” dedi.

500 yabancı öğrenci kontenjanına 3 binin üzerinde öğrencinin müracaat ettiğini ancak 2 bin 731’i sınava girmeye hak kazandığını aktaran Yıldız, “Gelecek yıl yabancı öğrenci sayısını bin kişiye çıkarmayı düşünüyoruz. Üniversitemizin yurt dışında tanıtılması ve öğrencilerin Sivas’ta okumasını sağlamak adına çalışmalar yaptık. Bu çalışmalarımızın meyvelerini aldık. 2 bin 731 öğrenci yurt dışından Sivas’a gelerek sınavlara girdi. Kontenjanımız 500 kişi olduğu için puanı yüksek 500 kişi Sivas’ta okumaya hak kazandı. Ancak kontenjanımızı artıracağız. Birçok yurtdışı üniversiteleri ile de ikili anlaşmalar yaptık. Örneğin; Avrupa ülkeleri: Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, Romanya, Macaristan, Polonya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Estonya, Letonya, Danimarka, Kırgızistan, Bosna Hersek, Kosova, Etiyopya, Colombiya, Fas, Tunus, Cezayir, Ürdün, Azerbaycan, Gürcistan ve Rusya gibi. Ayrıca; Kazakistan, Malezya, Endonezya, Pakistan, Filistin, Makedonya, Mynmar ve Sudan ile de ikili anlaşmalarımız var seneye projeye yeniden yazacağız. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Yunus Emre Enstitüsü’nün yaz okulları programı kapsamında yurt dışından öğrenci alan 17 üniversiteden biri olarak 20 ülkeden 24 öğrenciyi üniversitemizde ağırladık. Üniversite olarak iki yıldır Yunus Emre Yaz Okulu öğrencileri ağırlanmakta olup, Üniversitemiz sadece iki yıldır bu programa dâhil olmasına rağmen öğrencilerin memnuniyeti uzun yıllardır öğrenci ağırlayan üniversitelerden oldukça yüksek” ifadelerini kullandı.