SÜMEYRA DENİZ

15-22 Nisan Turizm haftası açılış programı gerçekleştirildi.   Vali Salih Ayhan, “Kültür ve Turizm Sivas” Projesini açıklayarak proje hakkında bilgiler verdi.  Turizm projeleri ile ilgili çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Ayhan, “ Turizm haftasında da özellikle hem turizm ile ilgili farkındalık oluşturmak hem de turizm paydaşları ile turizmde neler yapabileceğimizi istişare etmek ve ondan önce de biz bir mutfak hazırlığı yaparak paylaşmak istedik. Birçok alanda 2023 vizyonumuza uygun bir şekilde bugün kültür ve turizm projelerimizi Sivas kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. Burada paylaşacağım hususlarla ilgili özellikle daha da detaylandırılmış vaziyette ilerleyen dönemlerde hangi kurum, hangi paydaşımız ve hangi yöntem ile turizme kazandıracağımıza ilerleyen dönemde daha detaylı bir şekilde kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.Şehri kültürel zenginliklerini gün yüzüne çıkarmak zorunda olduklarını kaydeden Ayhan, “Yeni dönemde 3 sacayağımız var bunlar çok önemli bütün çalışmaları yapacağız. Eğitim, kültür, sanat, spor her türlü çalışmalarımız devam ediyor ama idarecilerimizin ve kurumlarımızın ana noktası 3 sektör; sanayi, tarım ve turizm. Turizmi çok önemsediğimi özellikle ifade etmek istiyorum. Kültürel ve turizm potansiyelini ekonomiye dönüştürebiliyor muyuz? Kültür ve turizmde iyi bir noktada mıyız? Kesinlikle hayır. Eksikliklerimiz var. Türkiye’nin değişim mooduna uygun bir şekilde, kavşak noktasında olmasına rağmen birçok değeri olmasına rağmen, elimizde kıymetli hazinelerimiz olmasına rağmen turizmde bugün iyi bir noktada değiliz. 2018 yılında en az 1 milyon turist gelmesi lazımdı bu sene ise en az 1 buçuk milyon olması lazımdı hedefimizin.  Ama biz bu seneyi inşallah 1 milyonla başlayarak ilerleyen dönemlerde de bunu arttırarak devam edeceğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.

“MÜZE DENİLİNCE AKLA İLK SİVAS GELECEK”

Turizm ile ilgili projeleri anlatan Vali Ayhan,”  Kültür ve turizm Sivas ana başlığı altında 50’ye yakın somut projemiz var. Çok küçük dokunuşlarla çok büyük farklar yaratacağız. Sadece sektörü domine ederek, farklılığını anlatarak ve bilinçlendirmeler de dâhil daha iyi bir noktaya getireceğiz.Müze kenti Sivas, elimizde ki mevcut müzeleri daha işlevsel hale getireceğiz. Buna ilaveten de tematik müzeler kuracağız. Nedir bu tematik müzeler örneğin sanayi mektebi müzesi gibi. Aynı zaman da mevcut müzelerimizi de hayatın içine katarak sadece bir bina ve 2 tane güvenlik görevlisi ile kalan bir yapı değil hayatın içinden olan ve farkındalığı ve derinliği ortaya çıkan müze anlayışı ortaya çıkaracağız. Ve bu şekilde müze denince ilk akla gelen şehir Sivas olacak. Turizm platformu kuracağız” ifadelerine yer verdi.

 

Kış turizminde ilerleme kaydedildiğini fakat yine eksiklikler olduğunu belirten Ayhan, “Kış turizmi, kar kış deyince Sivas akla gelir. İyi bir noktaya geldik fakat eksiğimiz var gerek konaklama anlamında olsun gerekse tanıtım anlamında ve kış turizmini daha da canlandıracak çalışmalar yapacağız.  Bunların haricinde, doğa turizmine önem vereceğiz, hemşeri turizmi, ağustos ayında bir gardaşlık festivali yapacağız, tescilli konak restorasyonları, kangal köpeği üretim merkezi ve showroomu gibi birçok projemiz var, herkes üstüne düşeni fazlasıyla yapacak. Finans anlamında destek sağlayacağız. Turizmde sıçrama yapan en iyi illerden bir tanesi olacağız” dedi.