SÜMEYRA DENİZ

Sivas Belediyesi ve Hayat Ağacı Derneği işbirliği ile ihtiyaç sahipleri, her ay düzenli olarak ev eksiklerini ücretsiz karşılamaya devam ediyor. Derneğin kuruluş amacı, vizyonu ve hedef kitlesini anlatan Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, “ Hayat ağcı derneğinin bir kuruluş amacı var. Kuruluş amacı Sivas ilinde bulunan garip guraba dediğimiz sosyal açıdan dez avantajlı dediğimiz kimsesiz, dul yetim, engelli, ihtiyaç sahibi her kim varsa onlara yardım etmek adına kurulan bir dernek. 24 Mart 2005 tarihinde kurulan dernek o dönemde yine Belediye Başkanımız Sami Aydın Bey var yardım için gelen halkın durumunu görünce o günkü ekibi ile birlikte bir dernek kurmaya karar vermişler. Kuruluşundan bugüne kadar tecrübe ve yapılan çalışmalarla o kadar mükemmel hale gelmiş ki Türkiye’de örnek olan bir dernek haline gelmiş ve 2009 yılında da cumhurbaşkanlığı tarafından ödüllendirilmiş. Birçok dernek daha çok devlet kanalı veya resmi kuruluşlar kanalı ile destekleniyor ama asıl önemli olan ve bizim yaptığımız o ildeki işadamlarının, hayırseverlerin hayırlarını doğru yöne sevk etmek adına kurulan bir dernek” dedi.Hayat Ağacı derneğinin amacını anlatan Özaydın, “ Sivas’ta bulunan insanların dilenmesini engellemek adına ihtiyaç duydukları temel gıda temizlik giyim yakacak yardımları ile bu insanların hayata tutulmasını sağlamak.  Hedef kitlemiz ise ihtiyaç sahibi dul yetim ve öksüzler, engelli ve yaşlılar, çocuk, iş bulamamış mağdur duruma düşmüş, iş bulmakta zorlanan yetişkinler, göç sonucu şehir hayatına uyum sağlamakta güçlük çekenler, başka ülkelerden şehrimize gelen mülteciler bunlar bizim hedef kitlemiz. Biz bu insanlara yardım etmek amacı ile hayat ağacı derneği vasıtası ile ve bunun bünyesinde bulunan gıda bankası aracılığıyla güzel bir hizmete koymuş bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

SADAKA TAŞI GELENEĞİ

Derneğin kurulmasında büyük rol oynayan Osmanlı dönemi sadaka taşı örneğini veren Özaydın, “Başkanla bu konuyu çok konuştum nereden etkilendiniz sayın başkanım diye o da bana dedi ki; bunun en büyük sebebi temeli Osmanlı döneminde biliyorsunuz sadaka taşı örneği veren el alan el ama onunla yetinmiyor. Bu iki grubun birbirinden hiç haberi yok bu çok önemli, sağ elin verdiğini sol elin görmemesi veya duymaması diye ifade ediliyor.   Başkanım ve ekibi Osmanlının bu sosyal yardım kuruluşunu örnek alarak bu derneği kuruyor. Bizde o günden bu güne çok hassas davranarak tek ölçümüz fakirlik ölçüsüdür. Dini dili mensubu ne olursa olsun bu bizi asla ilgilendirmez hedefimiz insandır” ifadelerini kullandı.

AYLIK BİN 300 AİLEYE GIDA YARDIMI

Yapılan yardımlarla ilgili bilgi veren Özaydın, “ Temel gıda şu an itibari ile ayda net bin 300 aile gıda yardımı alıyor bu gıda yardımı alan kardeşlerimizin, elbette ki tek kişi 2 kişi 3 kişi ayrı limitlerimiz var yani Evine giren gelire bakarak yardım yapıyoruz. Bu bin 300 aile her ay yardım alıyor 2 ayda bir de bin 500 kişi 6 ayda bir 2 bin kişi, her ay verdiğimiz var 2 ayda verdiğimiz var, acil verdiğimiz var 3 ayda ve 6 ayda verdiğimiz var.  Hayır sahiplerinin bağışları sayesinde ihtiyaç sahipleri, gıda ve temizlik eksiklerini Gıda Bankasında market arabaları ile kendileri seçebiliyor. Gıda Bankasında her bir mahalle için bir alışveriş günü var. Bir ihtiyaç sahibi, ne zaman, ne kadar limit ile alışveriş yapacağını biliyor. Aylık gıda ve temizlik eksiğini alan kimselere, ilave olarak limit dışında ücretsiz et  veriyoruz” dedi.