MEHMET TIRPAN

‘En önemli sermaye çalışanlardır’ anlayışı ile elektrik dağıtım sektöründe faaliyet gösteren Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. (ÇEDAŞ), 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası dolayısıyla Sivas, Tokat ve Yozgat’taki meslek lisesi ve üniversitelerde bir dizi konferans gerçekleştirdi. Hafta boyunca Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Yozgat Bozok Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümü, Tokat Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Sivas Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yozgat Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine, ‘elektrik dağıtım sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları’  konulu konferanslar düzenlendi.

500 ÖĞRENCİ KATILDI

Üç ilde düzenlenen, 500’den fazla öğrenciye ulaşılan konferanslarda ÇEDAŞ İş Sağılığı ve Güvenliği (İSG) Yöneticisi Fatih Ergüt ile İSG Uzmanları İlhami Kıcır ve Muhammet Kılıç tarafından,  iş güvenliğinin amacı, iş sağlığı ve güvenliği genel kuralları, iş güvenliği çalışma alanı ile iş kazalarının nedenleri ve sonuçları hakkında bilgilendirme yapıldı. Öğrencilere elektriğin zararlı etkilerinin yanı sıra havai hatlarda yatay ve düşey yaklaşım mesafeleri, elektrik kaynaklı yanıkların sebepleri, farklı amperlerdeki elektrik akımlarının insan sağlığına etkileri, elektrik çarpmalarının nedenleri ve sonuçları ile elektrik çarpılmalarına karşı alınacak güvenlik tedbirleri anlatıldı.

KAZALARIN YÜZDE 98’İ, MESLEK HASTALIKLARININ YÜZDE 100’Ü ÖNLENEBİLİR

Konferanslarda öğrencilere yapılan sunumda, iş kazalarına karşı alınan önlemlerin hayati önem taşıdığına işaret edilerek, alınacak önlemlerle iş kazalarının yüzde 98’inin, meslek hastalıklarının ise yüze 100 önlenebileceği örneklerle aktarıldı. Kazaların yüzde 80’inin insanı nedenlerden kaynakladığına dikkat çekilirken ‘elektriğin tedbirsizliği asla affetmediğine’ vurgu yapıldı.

KORUYUCU DONANIMLARDA SERGİLENDİ

Konferans düzenlenen okullarda elektrik dağıtım hizmeti verirken başta sahada olmak üzere çeşitli noktalarda kullanılan kişisel korucuyu donanım aletleri de özel olarak sergilendi. Söz konusu aletlerin nasıl kullanıldığı, hangi durumda hangi koruyucu aletle çalışılması gerektiği anlatılırken, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki 5 altın kural olarak şunlar sıralandı:“Elektriği keserek çalışma bölgesini tüm besleme kaynağından ayırmak, yeniden elektrik verilmesini önlemek için tedbir almak, elektriğin olmadığından emin olmak, topraklama daha sonra da kısa devre yapmak, çalışma bölgesini güvenli hale getirmek.”Bu arada yoğun katılımla tamamlanan konferansların sonunda ayrıca öğrencilere üzerinde İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili ‘5 Altın Kural’ yazılı çeşitli hediyeler verildi.