Ak Parti il başkanı Av. Ziya Şahin başkanlık sisteminin Türkiye şartlarına özgü bir sistem olacağını söyledi.

Şahin, Başkanlık Sistemi tartışmalarını değerlendirdi. Başkanlık Sistemi tartışmalarının Türkiye gündemine yeni girmediğini, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'dan beri tartışılan ve Türkiye'nin siyasal sistem sorunu olarak durduğunu söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin görüşmelerinin sonucunda belli bir mutabakat sağlandığını hatırlatan Şahin, “Şimdi anayasa taslağı teklif olarak AK Parti milletvekillerimizin imzasına açıldı. AK Parti olarak anayasa taslağını meclise getireceğiz. Daha sonra da diğer partilerin desteğini isteyeceğiz. Diğer partilerin desteği ile de inşallah 330 milletvekilini geçecek ve arkasından halk oylamasına gidilecek. Referandumda da milletimizin büyük bir teveccüh göstereceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

BU SİSTEM ATATÜRK’ÜN UYGULADIĞI BİR SİSTEM

Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin geleceğini aktaran il başkanı Şahin şöyle konuştu: “Belli kriterlerde başkanlık sistemine uymakla beraber Türkiye’nin şartlarına da özgü bir sistem olacak. Seçilen cumhurbaşkanının parti ile bağı kesilmeyecek. Aslında bu Türkiye’de uygulanmış bir sistem. Atatürk’ün uyguladığı sistem. İsmet İnönü’nün, Celal Bayar’ın hepsi de Türkiye’nin Cumhuriyet’e geçmesinde uygulanan bir sistem. Dolayısı ile de Türkiye’nin bildi uyguladığı bir sistem. Sonraki zamanlarda da biz bunu hem rahmetli Özal’ın cumhurbaşkanlığı döneminde hem de Demirel’in cumhurbaşkanlığı zamanında bunu gördük. Ama mevcut mevzuat partisi ile bağı kesilir dediği rahmetli Özal’ın ve Demirel’in de partisi ile bağını kesmediği içinde sürekli problem yaşadığı, oradaki rahmetli Özel ile Mesut Yılmaz genel başkan iken onun arasında problemler, Demirel ile Tansu Çiller arasındaki problemleri bunların hepsini ülke gördü ve yaşadı. Dolayısı ile bütün bunları ortadan kaldırmak içinde partili cumhurbaşkanlığı sistemi ile yeni anayasa teklifi meclise gelecek” dedi.