ULU Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Elazığ’a gelişinin 79'uncu yılı Öğretmen Evi önünde düzenlenen törenle kutlandı. Kutlamalar kapsamında, Atatürk’ün Elazığ’da kaldığı oda da ziyaret edildi.
Geçmiş yıllarda İstasyon'da başlayan tören, bu yıl güvenlik gerekçesi ile Öğretmen Evi önündeki Atatürk büstüne çelenk sunumuyla başladı. Çelenk konulması ardından protokol üyeleri, Öğretmen Evi'nde Ulu Önder Atatürk’ün kaldığı odayı ziyaret etti. Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, ziyaret defterini imzaladıktan sonra yaptığı konuşmada, şöyle dedi:
"Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Doğu Anadolu'ya yaptığı son gezisinde 17 Kasım 1937 akşamı ilimizi teşrif etmiştir. Bugün büyük devlet adamı ve eşsiz komutan Mustafa Kemal Atatürk’ün ilimize gelişinin 79’uncu yıldönümünü yad ederken aynı heyecan, sevinç, gururu bir kez daha duymanın mutluluğu içerisindeyiz. Bu şehrin evlatları Ata’nın ziyaretini bir onur payesi, bir kıvanç nişanesi olarak yıllardır hafızalarında özenle saklanmışlardır. O gün Elazığ halkı, Gazi Paşa’ya olan sevgi ve bağlılıklarının bir ifadesi olarak Elazığ Garı'na akın etmiş, O’nu yakından görebilmek düşüncesiyle genç, yaşlı, kadın, erkek tüm Elazığlılar yol boyunca büyük bir sevgi seli oluşturmuşlardır. Atatürk’ün ilimizi ziyaretinin diğer bir anlamlı yönü de şehrimizin yeni bir isme kavuşmasıdır. Zira halk arasında Mamur’at-ül Aziz olarak söylenegelen Elazığ’a Mustafa Kemal Atatürk tarafından bolluk ve bereketi temsilen azığı bol il anlamına gelen 'El-Azık' adı verilmiş bu isim daha sonra Elazığ’a dönüşmüştür. Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını, kanları ve canlarıyla bu toprakları bize vatan yapan aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, saygılarımı sunuyorum."