Mehmet TIRPAN

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, Sivas Halk Oyunlarını derleme projesi kapsamında 78 halayın kaydını yaptıklarını söyledi.

2010 yılında başlattıkları projeyi Aşıklar Derneği ile ortaklaşa yürüttüklerini aktaran Pürlü, “Proje kapsamında 78 halayın stüdyomuzda kaydını yaptık.  Proje süresince Sivas’ın 17 ilçesi gezildi ve 103 adet farklı halay video kaydı alınmak suretiyle tespit edildi. Zurna sanatçıları AKM Ses Stüdyosuna davet edilerek 78 halayın ses kayıtları yapıldı” dedi.

Sivas Halk Oyunlarıyla ilgili yazılı ve görsel diğer belgeler toplanarak arşiv de oluşturulduğunun altını çizen Pürlü, “Proje sonunda 51 halaydan oluşan Sivas Halayları CD’si hazırlanarak piyasada satılması sağlandı. Bütün ilçelerde halayları fotoğrafladık. Bu fotoğraflarda kitap olabilir. Ancak halayları tanımlayacak bir kişiye ihtiyacımız var. Şuan bu bilgiye sahip olan bir kişi bulunmadığı için projemiz bekliyor. Yine Sivas Vilayet Albümü 1928 (Tıpkıbasım) Proje kapsamında Yayın Kurulu Tarafından onaylanan ve baskıya hazır olan yayınlanacak 22 adet kitabımız var. Ancak Kaynak nedeni ile bekliyoruz. Bu eserlerimizin adları Vehbi Cem AŞKUN Sempozyumu Bildirileri (Cilt:1 -2 ), 13. Türk Tıp Tarih Kongresi Bildirileri, Uluslararası Sivas Turizm Kongresi Bildirileri, Seçme Köy Türküleri (Tıpkıbasım) - Muzaffer SARISÖZEN, Yurttan Sesler (Tıpkıbasım) Muzaffer SARISÖZEN, Türk Halk Musikisi Usulleri (Tıpkıbasım) Muzaffer SARISÖZEN, Dünya Ozanı Âşık Veysel'e Şiirler 2015 Yılı Şiir Yarışmasından Seçkiler, Mehmet Nüzhet Efendi - Dr. Maksut BELEN, Mustafa Takî Efendi - Fatih ÇINAR, Sivaslı Hacı Necip Efendi, Hayatı, Eserleri ve Bazı Düşünceleri Fatih ÇINAR, Sultan Şehre Dair: Sivas Araştırmaları - Fatih ÇINAR, Gemerek Yöresi Halk Kültürü - Mehmet GÜÇLÜ, Sivas’taki Geç Dönem Osmanlı Kamu Yapıları - Dr. Mustafa BULUT, Sivas Vilayeti Sıhhi ve İçtimai Coğrafyası (Tıpkıbasım) - Dr. Hasan TAHSİN, Sivas Şehri (Tıpkıbasım) - Rıdvan Nafiz Uzunçarşılıoğlu  İsmail Hakkı, Sivas Bülteni (Tıpkıbasım) - Fahrettin BAŞEL, Sivas Kongresi (Tıpkıbasım) - Vehbi Cem AŞKUN, Sivas Dünbiliği (Tıpkıbasım) - Sivas Mektupçusu Basri Sivas Kültür Envanteri 3. Cilt, Sivas İlbeyli Yöresi Misafir Odaları - Yrd. Doç. Dr. Uğur Tuztaşı - Kadir Pürlü, Fotoğraflarla Sivas’ta 15 Temmuz Demokrasi Nöbeti şeklinde” ifadelerini kullandı.