CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, TBMM’de yaptığı konuşmada ülke geneli ve Sivas’taki sağlık sorunlarından söz etti. ‘Sağlıkta Devrim’ adı altında vatandaşın düşürüldüğü sıkıntıları dile getiren Karasu, ‘’Sivas’ta 6 hastaneden 2 hastaneye düşürüldü’’ diyerek iki hastanede yaşanan sıkıntıları sıraladı.

YÜKSEL MENEKŞE

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, TBMM Genel Kurulda yaptığı konuşmada Sivas ve ülke genelinde yaşanan sağlık sıkıntılarından söz etti. İlimizde sağlık emekçilerinin, hekimlerimizin ve halkımızın yaşadığı sorunlara dair konuşmam. Karasu yaptığı konuşmada, ‘’Sağlıkta devrim yaptığını iddia edenlere Sivas ilimizden örnekler vererek Sivas’ta durumun ne olduğunu anlatmak istiyorum. Sivas’ta 2002 yılından önce 6 adet devlete bağlı hastane vardı. Bugün ise 2 hastane bulunmaktadır. Sivas’ta bu hastaneler kapatılmış, bölge hastanesi olacağı iddia edilen hastane tamamlandığında, hastane binasının ihtiyacı karşılamadığı anlaşılmış, hastane hizmet vermeye başladıktan bir yıl sonra yeniden şantiye alanına çevrilmiştir. Ücretlerde sözleşmeli kadrolu hekim ayrımı yapıldıktan sonra Sivas devlet hastanesinde doktor istifaları giderek artmış, bu nedenle bir çok branşta ya hekim sayısı yetersiz kalmış, yada hiç hekim kalmamıştır’’

’10 AYDA 93 DOKTOR GİTTİ’

‘’Halen görev yapan hekimlerimiz arasında da bu konudan kaynaklı sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu kaçışın durdurulması ve yeni hekim gelişinin sağlanması için sözleşmeli kadrolu ayrımı yerine hekimlerimizin tamamının ücretlerinin hak ettiği noktaya getirilmesi kaçınılmazdır. Son 10 ay içerisinde 93 doktorumuz devlet hastanemizden ayrılmış olmasına rağmen gelen doktor sayısı ise sadece 51 olmuştur. Ayrıca yanlış sağlık politikaları, liyakatsiz yönetim anlayışı nedeniyle döner sermaye gelirlerindeki düşüş hekimlerimizin devlet hastanelerinden kaçışının en önemli nedenlerinden biridir. Özellikle çocuk hastalıklarımızı ilgilendiren branşlarda ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Defalarca dile getirmemize rağmen iktidar, bu konuda maalesef kılını bile kıpırdatmamaktadır. Hekim yokluğundan başta Kayseri olmak üzere çevre şehirlere giden hemşerilerimiz maddi ve manevi anlamda çok büyük sorunlar yaşamakta, maddi durumu olmayan hemşerilerimiz ise adeta ölüme terkedilmektedir.

Tüm ilçelerimizde hastane olmasına rağmen yeterli sayıda uzman hekim bulunmamaktadır. Ülkemizin en köklü kurumlarından biri olan Cumhuriyet Üniversitesi hastanemizde ise mevcut yönetimin ayrılıkçı, baskıcı, dışlayıcı anlayışı nedeniyle sadece bir yıl içerisinde Profesör ve Doçent kadrosunda olan 40 a yakın hocamız Üniversiteden ayrılmıştır. Bu sayısının daha da artacağı gelen bilgiler arasındadır’’

‘HASTALARDAN ELDİVEN İSTENİYOR’

‘’Bugün geldiğimiz noktada Üniversite hastanelerinde tedavi gören hastalardan ameliyat eldiveni, cerrahi malzeme istenmekte yapılacak operasyon, acil değilse işlem yapmayın denildiğine tanık oluyoruz. Eskiden hastanelerde kuyruklar oluşurdu diyen iktidarın bugün bir Emar için 3-4 ay sonrasına randevu verildiğinden haberi var mı? Bu emar çekildikten sonra sonucun raporlanması içinde 2-3 ay daha beklenildiğinden haberi var mıdır? SGK eczanelerinde kuyruk oluşuyordu diyen iktidarın birçok hayati önem taşıyan ilaca vatandaşlarımızın ulaşamadığından haberi var mıdır?

Ya Acil servisler! Arkadaşlar son zamanlarda hiç devlet hastanesi acil servislerine veya çocuk acillere gittiniz mi? Gidin ve eserinizi görün’’ dedi.