YÜKSEL MENEKŞE

Tarihi Kongre binası, uzun bir restorasyon süreci sonunda ziyaretçilere açıldı. Ancak müzenin kongre ruhundan uzak olması ziyaretçilerin tepkisini çekiyor. Konuyla ilgili gazetemizde kısa süre önce yapılan ve yetkililere uyarı niteliğindeki haberde, müzenin boş olması ve avlusuna yapılan asansörün ‘tarihe çakılan bir kazık’ değerlendirmesi yapılmıştı. Haberimizde, ‘’Yıllardır restore edilmeyi bekleyen ve nihayet ziyaretçilere açılan müze tarihi yansıtmaktan çok uzak bir yapı ile tepkilere neden oluyor. Kongre ruhunu yaşamak için Sivas’a gelen turistler boş bir bina ile karşılaşıyorlar. Müzede Atatürk’ün kaldığı oda ve kongrenin yapıldığı salon dışında ziyaretçiler adeta boş odaları geziyorlar. Kongre salonunun yeni düzeni ise akıllarda soru işaretleri bırakıyor. Sıraların kaldırıldığı salon, duvar diplerine yerleştirilen sandalyeler ile toplantı odası görüntüsünden tamamen çıkartılmış durumda. Tarihi binanın avlusuna yapılan asansör ise ‘tarihe çakılan bir kazık’ yorumlarına neden oluyor’’ denilmişti.

ADETA TARİHE “İHANET” EDİLMİŞ!

Kısa süre önce ilimize gelen gazeteci, yazar ve program yapımcısı Abbüs Güçlü, Kongre Müzesini gezerek, gazetemizde yer alan eleştirileri benzer ifadelerle ulusal gündeme taşıdı. Güçlü Milliyet gazetesinde yer alan köşe yazısında, ‘’Yıllardır tadilattaymış, yeni açılmış ve çağdaş müzecilik adına, adeta tarihe “ihanet” edilmiş!

Ankara’da ya da dünyanın öteki ucunda bir Sivas Cumhuriyet Müzesi açılsaydı daha vasatı olamazdı.

Keşke gidip yanı başlarındaki Kayseri Cumhuriyet Müzesi’ni ya da Ankara’ya kadar uzanıp İlk Meclisi bir gezselerdi.

Müzede o döneme ait gerçek olan ne varsa hepsi depolara kaldırılmış! Sadece görseller var.

Sivas Kongresi’nin yapıldığı salon bile boşaltılmış!

Ortada bir masa, yanda sandalyeler ve bomboş bir salon.

O da yetmemiş, iki katlı bir binanın tam kalbine hançer sokarcasına çelikten bir asansör yapılmış!

Müzenin eski halini bilenler, o günleri yaşayanlar, olup biteni ağlayarak anlatıyor!

Sivas, derhal bu ayıptan kurtulmalı ve müze o günün ruhunu yansıtacak şekilde yeniden düzenlenmelidir’’ ifadelerine yer verdi.