Adana’da yaşanan yurt faciasının ardından Sivas’ta ki denetimler de olağanüstü şekilde arttı. Yurtların fiziki güvenliği ve standartları konusunda açıklama yapan Vali Davut Gül, standarta uymayan yurtların kapatılacağını söyledi. Konunun hassas olduğunu, özel, STK’ların işlettiği ve devlet yurtlarında denetimlerin artması gerekliliğine vurgu yapan Gül, “insan hayatının söz konusu olduğu yerde merhamet göstermek olmaz. Hoş görelim veya görmemezlikten gelelim deme şansımız bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

DENETİMLERİ SIKLAŞTIRIN

Kurum müdürlerine denetimleri sıklaştırın şeklinde uyarılarda bulunan Vali Gül, “Yurtların ve pansiyonların denetimi başladı. Bu bir çok kurumu ilgilendiriyor. Çoğunun ruhsatı yok. Acil bir şekilde bu konuyu ifade ediyorum. Ruhsatı olmayan, maliyeye kaydı olmayan ama öğrenci barındıran yerler var. Bunlar yurt da değil. Değerli arkadaşlar insan hayatının söz konusu olduğu yerde merhamet göstermek olmaz. Bunun ihtimali yok. Hoş görelim veya görmemezlikten gelelim deme şansımız yok. Bunları yaklaşık 7-8 kurum denetliyor. Belli süre vereceğiz. Bu süre içerisinde kurallara kendini uydurabilecekler başımızın üzerinde yeri var. Kurallara uyamayacaksa, fiziki şartlarını, standartlara uyduramayacaksa bu haliyle hizmet vermesi imkansız. Adana’da çok talihsiz bir hadise yaşandı. Bunu ister özel şahıs işletsin, ister STK veya devlet işletsin. Standartlara uymayan hiçbir pansiyonun yurdun öğrenci yada vatandaş kabul etme ihtimali yok. Bunları kapatacağız” dedi.

AİLELERİN EMANETİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Ailelerin çocuklarını kendilerine emanet ettiklerini söyleyen Vali Gül, “Dolayısıyla bunu kamu oyu bilmeli. Sizler de denetimlerinizi yaparken bu açıdan bakmanızda fayda var. İnsan hayatı herhangi bir şekilde etkilendiğinde, birilerinin canına malına dokunduğunda buna göz yummamız veya idare etmemiz mümkün değil. İşletmeciler eksikliklerini gidersinler. İnsanlar çocuklarını buralara emanet ederken güvenli olduklarını varsayarak emanet ediyor. Çocuğunun tırnağına zarar geleceğini bilse, burnunun kanayacağını bilse, devletin bunları denetlemediğini bilse kimse buralara teslim etmez. Bu konuda hassasiyet istiyoruz” dedi.

YATIRIMCILARIN ÖNÜNÜ AÇIN

Sivas’ta ki kamu, kurum ve kuruluşların yetkililerine seslenen Vali Davut Gül, “Yatırımcıların önünü açın” ifadelerini kullandı. Halkın taleplerinin önemine dikkat çeken Vali Gül, “Vatandaşlarımızın talepleri çok önemli. Bizim burada oluş amacımız vatandaşlarımıza hizmet etmektir. Bu anlamda kapımızın 24 saat açık olması lazım. Ama ondan da önemlisi yatırımcıların işlerini bizlerin kolaylaştırması lazım. Bütün kurumlarda yapılabilecek bir şey varsa Allah rızası için hiç kimse yatırımcıya ‘Vali Bey söylerse yaparız´ demesin. Benim söylememle eğer bir şey yapılıyorsa, benim söylememi beklemeden kim ne yapması gerekiyorsa yapsın. Bizlerin yatırımcıların önünü açması lazım. Yerel yönetimlerle iş birliği konusunda olabildiğince yetkilerinizi sonuna kadar kullanarak, Belediyelerin önünü açalım, Belediyelerimizle iş birliği içerisinde olalım” şeklinde konuştu.

KURUMLAR ÜZERİNE DÜŞENİ YAPSIN

Sivas’ın tarih ve kültür varlıklarının yoğun olduğunu ve tüm kurumların bu konuda üzerlerine düşeni yapması gerektiğini söyleyen Vali Gül, “Öncelikle Sivas bir tarih ve kültür şehridir. Sivas´ta diğer illerin ötesinde şehrimizin kültür varlıkları ile ilgili tarihle ilgili, sanatla ilgili çalışmalar yapmamız lazım. Bizim gerek Vakıflar Bölge Müdürlüğü´nün elinde olun yerler, gerek diğer şahıslara ait yerler ve gerekse İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü´ne ait olan yerler ile ilgili restorasyon ve röleve projelerini en azından proje kısımlarını halletmemiz lazım. Yani tempomuzu biraz daha artırmamız lazım. Bu tarihi yapıların etraflarının açılması, varsa mülkiyet problemlerinin çözülmesi ile ilgili her kurumun gerek yerel yönetimler, gerekse diğer kuruluşların üzerine düşeni yapmasıyla inşallah kolay bir yol almış olacağız” dedi.

100 PROJE İLE HALKIN ÖNÜNE ÇIKACAĞIZ

Sivas Valiliği koordinesinde başlayan ve Sivas Kongresi´nin 100. Yılında 100 Proje hazırlayacaklarını söyleyen Vali Gül, “Bildiğiniz üzere 2019 yılı 4 Eylül Kongresi´nin 100. Yılı… Biz de Sivas Valiliği olarak Sivas Kongresi´nin 100 yılında, 100 büyük proje ile kamuoyunun önüne çıkmak istiyoruz. Bu anlamda hem kurumsal, hem de şehir ile ilgili ne varsa bunları lütfen bize iletin. Tabi ki bu projeler 3 yıl içerisinde bitecek anlamına gelmiyor. Bazıları bitecek, bazıları başlamış olacak, bazılarının da projesi hazırlanacak. Artık bu şehirde daha çok proje konuşalım istiyoruz, bu şehrin geleceğini konuşalım istiyoruz” ifadelerini kullandı.