Sivas Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Raylı Sistemler bölümü bahçesine, Türkiye'de ilk olan 'Minyatür Katener Sistemi' montajı yapıldı. TÜDEMSAŞ ve Yapı Merkezi İnşaat ve Anonim Şirketi işbirliği ile yapılan sistem, öğrencilerin aldıkları teorik eğitimi pratik eğitim ile desteklemeleri hedefleniyor. Türkiye’de 19 adet Raylı Sistemler bölümü olduğunu belirten Raylı Sistem öğretmeni Mustafa Yuvacı, bu tür bir minyatür sistemin hiçbir okulda bulunmadığını belirtti. Yuvacı, ‘’Raylı Sistemler Türkiye de 19 okulda var. Eğitim amaçlı olarak yapılan bu minyatür yolumuz sadece Sivas’ta yapılıyor. Bu sayede öğrenciler eğitimlerini uygulamalı olarak Öğrencilere eğitimlerini Tren Garı İstasyonunda veriyorduk. Oradaki raylara ve lokomotifleri inceliyorduk ama öğrencilerin lokomotifi kullanma şansı olmuyordu’’ dedi.

Raylı Sistemler Bölümü Öğretmenlerinden Rıza Kaleli, ‘’Yapılan sistem için firmamıza teşekkür ediyoruz. Böyle bir demiryolu kesiti Türkiye’de mevcut değil. Yapı merkezine ve idari amirlerimize teşekkür ediyoruz. Biz okulumuzun bahçesine 100 metrelik bir demir yolu yaptırmıştık. Şimdi raylı sistem üzerine 'Minyatür katener sistemi' yapıyorlar. Çalışmalar bittikten sonra okul bahçemizde hızlı trenin hattının bir kesiti olacak. Okulumuz adına ilgili firmaya teşekkür ediyoruz. Demiryollarından bize destek sağlayan Bölge Müdürümüze ve ekibine de teşekkür ediyoruz’’ dedi.

Devlet Demiryollarında görevli Mehmet Sadık Gülen ise, yılda bir kere öğrencilerin Divriği Çetinkaya’ya götürülerek orada eğitim verildiğini ancak buradaki sistemin çok daha verimli ve olacağını ifade etti.

Sistem hakkında bilgi veren Yapı Merkezi İnşaat ve Anonim Şirketi yetkilisi Cihan Gözüküçük, ‘’Demiryollarının en önemli merkezlerinden biri olan Sivas’ta bulunan Atatürk Endüstri Meslek Lisesi Raylı Sistemler Bölümü bünyesinde teorik olarak Raylı sistemler eğitimi verilmekteydi. Bu Eğitime TCDD 4. Bölge Müdürlüğü olarak katkı sağlamak ve pratik eğitimi güçlendirmek amaçlı elektrikli tren işletmeciliğinde kullanılan katener hattının okul bahçesine minyatür bir tesis olarak kurulması TCDD 4. Bölge Müdürlüğü olarak kurulması gündeme getirildi. Bu teklifi firmamız Yapı Merkezi A.Ş. Koordinatörü memnuniyetle kabul etti. Öğrenci kardeşlerimizin elektrikli tren işletmeciliğinde kullanılan katener sistemini daha yakından tanımaları açısından bu montajları gerçekleştirmek için montaj ekibi arkadaşlarla çalışmalara başladık’’ dedi.