15 Temmuz darbe girişimi sonrası Bakanlar Kurulu kararı ile el konulan Sultan Murat Koleji,  15 Temmuz Şehitleri kampüsü olarak Milli Eğitim bünyesinde eğitime başladı. Kampüste açılan Uluslararası İmam Hatip Okulu ise ülkedeki ender okullardan birisi olarak bu yıl ilk öğrencilerine eğitimi başlattı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen 16 farklı Müslüman ülkeden toplam 23 öğrenci, lise eğitimi için Sivas’a geldi.

6 bin 500 kilometre gibi uzak mesafelerden Sivas’a eğitim için gelen öğrenciler, 9’uncu sınıfta Türkçe ağırlıklı eğitim alarak öğrenime başladı. Kısa sürede Türkçe konuşmaya başlayan öğrenciler, Sivas’ı ve Türkiye’yi çok sevdiklerini ifade ettiler. Ancak çoğunluğu Afrika gibi sıcak ülkelerden gelen öğrenciler tek alışamadıkları şeyin, Sivas’ın soğuk havası olduğunu söylediler. Burundi Cumhuriyetinden Sivas’a gelen Yusuf, uçakla beş saatlik yolculuk sonrası İstanbul’a, ardından da Sivas’a geldiğini belirterek, ‘’27 Ağustos 2016 tarihinde geldim. Sivas çok güzel bir yer. Burada bize büyük ilgi ve alaka gösteriliyor. Sivas çok güzel ama çok soğuk. Bizim ülkemizde hava sıcaklığı 40-50 dereceyi bulduğu oluyor. İlk kez kar görüyorum’’ dedi.

Öğrencilerden Seyfullah Muhammed ise, ‘’İki ay önce Uganda’dan geldim. Türkiye’ye ilk kez geldim. Türkiye’ye gelmeden önce çok çok az Türkçe anlayabiliyordum. Ama burada Türkçe konuşmayı öğrendim. Burada öğrenim görmek çok güzel. Türkiye çok güzel, Sivas çok güzel. Burada eğitim görmenin yanı sıra yeni dostluklar ediniyorum. Türk insanı ve Sivas halkı çok iyi’’ dedi.

ALTINSOY’DAN YAKIN İLGİ

Türkiye’de Sivas dışında sadece 7 ilde bulunan Uluslararası İmam Hatip okuluna, ülkenin gelecekteki uluslararası yatırımı olarak baktığını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, okuldaki eğitime ve öğrencilere yakın ilgi gösteriyor. İl genelindeki okul ziyaretleri kapsamında uluslararası İmam Hatip okulunu da sık sık ziyaret eden Altınsoy, önümüzdeki yıl yabancı öğrenci sayısının üç katına çıkacağını belirtti.

Proje hakkında bilgi veren Altınsoy, ‘’Milli Eğitim Bakanlığımızın başlattığı Uluslararası proje kapsamında, Türkiye’de 8 ilde bu uygulama var ve birisi de Sivas. Bu projenin ilimizde gelecek sene yapılması planlanıyordu ama Sayın bakanımızın taktirleri doğrultusunda bu sene açıldı. Diyanet işleri Başkanlığı bu öğrencileri yurt dışından getiriyor. Bize kız öğrenci kontenjanı da verecekler. Şuanda 23 öğrenci yurt dışından geldi, bu sayı daha da artacak. Yabancı uyruklu Müslüman öğrenciler Uganda, Somali, Buruni, Afganistan, Bosna, Kongo gibi 16 farklı ülkeden geldiler. Yabancı öğrenci sayımıza gelecek sene yaklaşık 60 öğrenci daha eklenecek. Dolayısıyla Sivas’ın sokakları renklenecek. Aramızda farklı kardeşlerimizi görmek bizleri memnun ediyor’’ dedi.

BÜYÜK DÜŞÜNCENİN ÜRÜNÜ

Altınsoy, bu öğrencilerin ileride ülkelerinde önemli konumlara geleceğini vurgulayarak, ‘’Bu öğrenciler Sivas’ta imam hatip okuyorlar, ileride belki ilahiyatları burada okuyacaklar belki başka okullar okuyacaklar ve sonra ülkelerine gidecekler ve iş hayatına atılacaklar. Dolayısıyla bu gençler Türkiye’nin elçileri olmuş olacaklar. Bu büyük düşünmenin bir sonucu. Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz, bu projeyi yapanlara teşekkür ediyoruz. Bu uygulama ülkemizin geleceğine yapılan bir uygulama.

Burada yabancı uyruklu öğrenciler ile bizim öğrencilerimiz birlikte eğitim alıyor. Aralarında ileri derecede Fransızca, Arapça, İngilizce konuşan öğrenciler var. Dolayısıyla bizim öğrencilerimizin etkileşimi olacak ve karşılıklı olarak yapancı dil gelişimi de sağlanmış olacak’’ dedi.