Spor, sağlıklı vatandaşlar için ne kadar önemli ise biz engelliler açısından da büyük faydaları haizdir.

Yatılı ilkokul okuduğum dönemlerde eğitim almanın bile güç olduğu zamanlar yaşarken, şüphesiz bir spor yapmak, spor kulüplerinde lisanslı oyuncu olmak bizler için hayaldi. 1990 ve 2000’li yıllar arası spordan uzak yetiştik. İlkokulumuzda, futbol oynar, basketbol potalarında kendimize eğlence oluşturmaya çalışırdık. Sonraları, spor yapmayı bilmediğim hâlde, bir kulübün, devletin sağladığı gezi ve tatil imkânlarından yararlanmam için kullanmam amacıyla lisans çıkarmam istense de bunu kabul etmeyerek,  bu alana yönelmemiştim.

Spor, engellilerin vücut yapısının sağlıklı olmasında, görme engellilerde ortaya çıkan tik hareketlerinin yok edilmesinde, bizim yaşama karşı özgüven kazanıp farklı alanlarda üstünlük göstermemiz de büyük öneme sahiptir.

Ayrıca engellinin eğitimine de büyük katkı sunan spor branşı, Avrupa ve dünya dereceleri yapmış engelliye, üniversitenin kapılarını açıp, devletimizden eğitim bursu alarak, spor bakanlıklarında istihdam edilmenin, öğretmen olarak görev almanın imkânlarına zemin hazırlamaktadır.

Memleketim Konya’da, yaşadığım il olan Sivas’ta sporda başarı elde etmiş engellilerle sürekli karşılaşıyoruz. Sivas’ta atletizmde dünya derecesi yapmış, eğitiminde büyük hedefleri gerçekleştirmiş, vücudunun yapısı, sporun insanlar arasındaki ilişkilerine sunduğu katkı, güzel huyuna da etki bırakmış olan Oğuz kardeşimiz, insanların sporla her alanda faydalı kazançlar sağladığına büyük örneklerdendir.

Spor dalında bazen sağlıklı insanların önüne geçerek, paralimpik, başarılarda dünya derecelerine sahip yürüme engelli kardeşlerimiz, ülkemize, judo, halter ve farklı branşlarda; altın, gümüş ve bronz madalya getiren görme engelli kardeşlerimiz. Engelli sporlarının başlamasına öncülük eden işitme engelli arkadaşlarımızla Türkiye için büyük önem taşımıştır.

Şu an görme engelli futbolu üzerine, Kayseri ve Ankara ilinde ismini çokça duyduğumuz ilkokuldan arkadaşlarımın başarılarını görmem beni mutlu ediyor.

Engelli sporcularına dair bilinen ilk turnuva; 1911 de ABD’de yapılan sakatlar olimpiyatı olmuştur. 1924 tarihinden itibaren her dört yılda bir düzenli şekilde gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Sadece engelli sporlarına ikinci dünya savaşı nedeniyle ara verilmiş, daha sonraları sürekli devam etmiştir. İlk paralimpik yaz oyunları, resmi olarak Roma’da, 1960 tarihinde, belden aşağı tutmayan engellilerin sağlığına katkı sağlamak amacıyla uygulandı. Bu tarihten itibaren olimpiyatlar sürekli yaz mevsiminde düzenlenmeye başlandı. Ülkemizde engelli derneklerinin yerini almaya başlayan, spor kulüpleri faydalı başarılara imza atsa da, faydalı işlerin yanında suistimallerin de gözlemlendiğini, müşahede etmekteyiz.

Sporla alakası olmayanların lisans çıkardığına, görme engelli kulübüyüz adı altında kulüplerin haksız yardım sağlamaya çalıştıklarına şahit olmaktayız. Ancak yaşanan olumsuzlukların yanında güzel başarılar bu olumsuzlukları gölgede bırakmaktadır.

İnanıyoruz ki devletimiz, engellilerin suistimal edilmesine karşı gereken tedbiri almaktadır.