Aksa Sivas Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Bölge Müdürü İnan Yıldırım güvenli doğal gaz kullanımı için bir takım uyarılarda bulundu. Altın değerinde tavsiyeler veren Yıldırım, hem verimli ısınma hem de güvenlik konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Güvenli doğalgaz kullanımı için; tesisatlar da yapılacak değişikliklerin Aksa Sivas Doğalgaz tarafından onaylanması ve yetkilendirilmiş firmalarca yapılması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Pencere veya duvarınıza monte edilen, ortama taze hava girmesini ve herhangi bir gaz kaçağı durumunda da doğalgazın dışarıya tahliye edilmesini sağlayan menfezlerinizi asla iptal etmeyin ve kapatmayın.Dış etkenler nedeniyle; binaların doğal gaz kolon tesisatının boru ve birleşim noktalarında paslanma görülebiliyor. Paslanma, görüntü kirliliğine sebep olduğu gibi uzun dönemde ise güvenlik riski oluşturuyor. Güvenli doğal gaz kullanımı için tesisatların; standartlara uygun olarak yapılacak temizlik sonrası antipas üzeri sarı renkli (Krom Sarısı, Ral 1021) yağlı boya ile boyanması ve kesinlikle su bazlı boya kullanılmaması önem taşıyor. Ocağınızı temizlerken ocağı doğalgaz tesisatına bağlayan esnek bağlantı elemanını çektirmeyin. İşlevselliğini ve sızdırmazlık özelliğini sık sık kontrol etmeyi unutmayın” dedi.

BAKIMLARI YAPTIRIN

Kombi bakımının önemine dikkat çeken Yıldırım, “Yakıcı cihazlarınıza her yıl ısıtma sezonu başında yetkili servisler aracılığıyla bakım yaptırın. Bacalı cihaz kullanıyorsanız, cihazınızın baca sensörünün çalışıp çalışmadığını yetkili servise mutlaka kontrol ettirin. Bacalarınızı baca gazının kimyasal yapısından veya diğer dış etkenlerden dolayı deformasyona uğraması ihtimaline karşı yılda en az bir kez itfaiye tarafından yetkilendirilen baca temizleme firmalarına kontrol ettirin. Doğalgaz tesisatlarınıza her yıl ısıtma sezonu başında sertifikalı firmalar aracılığıyla genel kontrol ve bakım yaptırın.  Lodoslu havalarda baca çekişi olumsuz yönde etkileneceğinden bacalı cihaz kullanırken baca gazı sızıntısına karşı daha dikkatli olun. Bacalı cihaz bulunan odadaki menfezlerinizin açık olmasını sağlayın” dedi.