De ki; Ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım Allah’ın Rahmetinden ümidinizi kesmeyin! Çünkü ALLAH bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok bağışlayan, çok esirgeyendir. ( zümer,39/53)

Ashabı Kiramdan Ebu’d Derda Hazretleri Şam’da kadılık yapıyordu. Bir gün halkın bir günahkâra sövüp saydıklarını işitti. Onlara siz kuyuya düşmüş bir adam görseniz  ne yaparsınız? Diye sordu. Oradakiler: İp sarkıtıp çıkarmaya çalışırız. Deyince,Ebu’d Derda Hazretleri bu defa: Öyleyse günah kuyusuna düşmüş bu adama da niçin bir ip sarkıtıp onu kurtarmayı düşünmüyorsunuz? Diye sordu. Şaşırdılar: Sen bu günahkara  düşmanlık duymaz mısın?dediler. Ebu’d  Derda Hazretleri şu hikmetli cevabı verdi: Ben onun şahsına değil günahına düşmanım.

NE YAPMALI?

AHİRET İNANCINI KUVVETLENDİRELİM

Emanetin sahibini bilmek, hesabı hatırlamak, karşılığa inanmak kişiyi manevi yönden güçlü kılacaktır.

Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurur; Kıyamet gününde hiçbir kul ömrünü ne için tükettiği, ilmi ile ne yaptığı, malını nereden kazanıp nerede harcadığı, bedenini ne uğruna yıprattığı sorulmadıkça bir yere kıpırdayamayacaktır. ( Tirmizi, Sıfatül kıyame,1)

HELAL-HARAM DUYARLILIĞI KAZANDIRALIM

Beden ve ruh sağlığımızı, ailemizi ve sevdiklerimizi, maddi ve manevi varlığımızı helal ile beslemek esastır. Peygamberimiz  (sav) buyurur ki;  Her sarhoş eden içkidir ve her sarhoş eden haramdır.( Müslim,Eşribe ,74)

ZAMAN AYIRIP KONUŞALIM

İzleyin, maddelerle ilgili bilgi edinin, kendinizi hazır hissettiğinizde konuşun, uygun bir ortam hazırlayın, madde kullanımı ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi paylaşın, inkâr ederse üstüne gitmeyin, bir süre sonra tekrar deneyin, bunaltmadan izleyin, uygun alanlarda konuşma zemini hazırlayın.

ŞAYET KULANICI DURUMUNDA İSE TEDAVİNİN BAŞARISINDA ÖNEMLİ BİR KAÇ ETMEN

Şunu unutamamak lazım madde bağımlığı bir hastalıktır ve tedavi edilmesi gerekir ama her şeyden önce çocuğunuz Allah muhafaza kanser hastalığına yakalandığında ona göstergeciniz ilgi alaka, şefkat ve merhamet ne ise maddeye bulaşan çocuğunuza aynısını gösterin

1-Tedaviye ikna edin zorlama ile değil eğer kişi tedavi olmayı kendisi istemiyorsa kimse ona zorla bıraktırmayı başaramaz.

2-Bırakmak için motive edin ve zorluklarını beraber aşmaya çalısın: Kişi maddeyi bıraktığı zaman alışkanlıklarını ve yaşadığı ortamı değiştirmek zorunda kalabilecektir. Kişinin tüm bunlara hazırlıklı olması gerekmektedir.

Tedavi sonrası kişinin doğru bir sosyal çevre oluşturması, aile ilişkilerini daha verimli şekilde yaşaması ve yaşamının her karesini doğu etkinliklerle doldurması temiz kalma davranışının devamlılığını olumlu yönde etkileyecektir.

3-Madde kullanımının doğru olarak algılanmasında güvendiğiniz kişilerden ( aile, din görevlisi, psikolojik danışma birimleri) bilgi desteğini alın.

4-Kurmaya çalıştığınız iletişimde size karşıt tepki gösterebilir. İletişim kurmaktan vazgeçmeyin, pes etmeyin.

5-Güvenebileceği bir uzmanla  (psikolog, din görevlisi, hekim gibi)görüşmeye teşvik edin. Görüşmelerde devamlılık sağlamaya çalıştırtın

ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattının, kişiye uygun gerekli yönlendirme ile 7/24 saat ücretsiz danışmanlık hizmeti vermekte olduğunu unutmayın.

Yeşilay Danışma Merkezi’ni ( 444 79 75) arayarak alkol ve madde bağımlılığı ile ilgili bilgi ve destek alabilirsiniz.

AMATEM/Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi ve ÇEMATEM/Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi’nin aktif görev yaptığını unutmayın.

Müftülüğümüzde dini referanslarla sizlere rehberlik yapılırken, sosyal uyum sürecindeki bağımlılara manevi destek alabiliriz lütfen unutmayın ...

 

- - -